Sa protestati bine!

protest_sindicat_apiaAnularea sporurilor salariale, diminuarea lefurilor si nesiguranta locurilor de munc i-au scos si pe bugetarii vasluieni n strad. De la salariatii din agricultur, sntate si pn la cei din salubritate, sindicalistii condamn proiectul de ordonant de guvern prin care le sunt reduse veniturile. Peste 100 de sindicalisti au pichetat, ieri, Prefectura, ca parte a unei actiuni de amploare national. Bugetarii nu sunt de acord cu anularea salariilor de merit, a sporurilor convenite cu UE, cu neplata orelor suplimentare. „Numai din decembrie 2008 puterea de cumprare a sczut cu 30%, iar Guvernul nu a prevzut nici o compensare. Mai mult, Parlamentul si acord prime de pn la 100 de milioane lei sau abuzeaz de zeci de milioane din banii publici, pentru dotare”, se arat n protestul Cartelului ALFA. Ieri, o delegatie format din lideri de sindicat a avut o ntlnire cu Ioan Tibulc, prefectul judetului. Sindicalistii i-au spus prefectului c, dac guvernantii vor adopta actul normativ prin care le sunt diminuate salariile, vor declansa greva general. Ioan Tibulc le-a promis protestatarilor c va transmite la Bucuresti doleantele salariatilor si… rmne de vzut ce va hotr Guvernul. Ordonanta prin care Guvernul diminueaz salariile lucrtorilor din sectorul bugetar a scos salariatii n strad. Ieri, Confederatia Cartel ALFA – Uniunea Sindical Teritorial Vaslui a pichetat Prefectura Vaslui, ntre orele 11.00 si 13.00. La protest au participat salariati din mai multe institutii deconcentrate: Agentia de Plti si Interventie pentru Agricultur, Directia Agricol pentru Dezvoltare Rural, Directia Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor, Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc, Personalul TESA din Spitalul Municipal de Urgent „Elena Beldiman” Brlad si angajatii Penitenciarului Vaslui. Concret, sindicalis tii sunt mpotriva msurilor propuse de autoritti, prin care se reduc salariile de ncadrare ale anumitor categorii de bugetari, iar altele au n vedere sistemului de apreciere si departajare prin salarii de merit si premii anuale. Totodat, salariatii nu sunt de acord cu intentia guvernantilor de a initia o Ordonant special prin care s se confere puteri sporite conducerilor institutiilor bugetare. „Suntem de p- rere c insistenta cu care reprezentan- tii Guvernului Boc vor s aplice reduceri de drepturi salariale si indemnizat ii neconvenite n cadrul negocierilor tripartite accentueaz ideea conditionrii mprumutului dorit de la FMI de aceleasi idei ale FMI de reducere a salariilor, ca form de iesire din criz. Este inadmisibil ca, pentru a obtine acordul cu FMI, Guvernul s taie din drepturile salariale ale bugetarilor, n timp ce parlamentarii Romniei si acord privilegii bnesti”, se arat n protestul emis de ctre Cartel ALFA.

Subventiile agricole, n pericol

Prezenti la protest, angajatii APIA si-au exprimat nemultumirea fat de anularea sporului de 75%, msur care a fost semnat ntre Romnia si Uniunea European. Salariatii se opun si altor prevederi lagale prin care se anuleaz o serie de sporuri. Stefan Chircu, liderul sindicatului de la APIA, a spus c orele suplimentare nu se mai pltesc si sunt obligati s-si ia zile libere, n conditiile n care nu s-au luat concediile de odihn pe 2007. „Programul de munc este imposibil: de cele mai multe ori ncepem la ora 7.00 si plecm acas la miezul noptii. Dimineata, ncepem cu nregistrarea cererilor, iar seara trecem la autorizarea de plti. Volumul de munc este imens, lucrm smbta si duminic, facem ore suplimentare pentru care nu se acord sporul de 25% prevzut n Codul Muncii”, a spus Stefan Chircu. El a adugat c, n prezent, singurul spor care a mai rmas n grila de salarizare este sporul de vechime, iar salariul de ncadrare este de 600 de lei. „n acest fel, pltile din banii europeni si de la bugetul statului pentru agricultur pe 2008 vor ntrzia si sumele atrase vor fi reduse. Noi am discutat cu tranii s ne astepte la sediul pentru nregistrarea cererilor si vom recupera aceste dou ore. ns, dac n termen de 30 de zile Guvernul nu va rezolva doleantele noastre, vom trece la declansarea grevei generale. Noi am fcut deja primele autorizatii de plat si cauza principal a ntrzierilor este aplicatia soft, care nu depinde de noi”, a subliniat Chircu.

Nu vrem diminuarea salariilor!

La pichetarea Prefecturii Vaslui au participat si salariatii de la DADR Vaslui si Unitatea Fito-Sanitar. Ionel Bunea, liderul Sindicatului Functionarilor Publici din Agricultur, a precizat c sindicalis tii doresc mentinerea locurilor de munc, respectarea drepturilor salariale, promovarea unei legi unice a salarizrii functionarilor publici, respectarea unor sporuri si drepturi salariale cstigate n instant. „Noi nu lum nici bonuri de mas si nu suntem de acord cu Ordonanta prin care se anuleaz salariile de merit”, a spus Ionel Bunea. Si reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare au condamnat Guvernul pentru c a anulat tichetele de mas si salariile de merit, urmnd ca si tichetele de vacant s nu mai fie acordate. Nemultumiri au avut si sindicalistii de la Penitenciarul Vaslui, din cauz c lea fost tiat sporul de anten, iar orele suplimentare si salariile de merit nu se mai pltesc. Alturi de protestatari au luat parte si reprezentanti ai Sindicatului de la Salubritate, de la Spitalul de Urgent din Brlad, care nu sunt de acord cu desfiintarea unor drepturi salariale si sporuri specifice domeniilor de activitate proprii.

Prefectul Tibulca, un bun ascultator

O delegatie a sindicalistilor a intrat, ieri, n „audient” la prefectul judetului, Ioan Tibulc. Mai mult dect s-i asculte si s le promit c doleantele lor vor ajunge la Bucuresti, prefectul nu a putut s fac. „Eu ascult problemele dumneavoastr si le voi nainta n cel mai scurt timp la Guvern. Rmne de vzut ce se va stabili la Bucuresti, pentru c sunt probleme a cror rezolvare nu tine de autorittile din plan judetean”, le-a spus prefectul sindicalistilor. Totodat, prefectul a declarat c i ntelege perfect pe protestatari, pentru c, din nefericire, criza i afecteaz pe toti, nu numai pe unii.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.