Cti dintre voi nu i-ati invidiat pe oamenii care triesc la tar, pentru energia de care dau dovad chiar si n zilele de primvar n care voi v simtiti fr pic de vlag? Si cte dintre femei nu au invidiat tenul neted si proaspt al trncutelor care nu cheltuie sute de lei pentru tot felul de creme. Secretul lor este simplu si usor de urmat: o diet de primvar din care s nu lipseasc salata verde, urzicile, spanacul, stevia sau loboda. Odat cu venirea primverii si a nceputului perioadei de post, majoritatea persoanelor se ndreapt ctre meniurile bogate n verdeturi si cruditti de sezon. Dup o perioad n care organismul a fost obisnuit cu o diet monoton, bazat pe proteine de carne si rdcinoase, legumele proaspete si verdeturile vin s nlture carentele alimentat iei de iarn, prin aportul de vitamine si minerale. Legumele si verdeturile ajut la eliminarea toxinelor din organism, dar si la refacerea echilibrului energetic. Din acest motiv, nutritionistii ne recomand s includem zilnic n meniu verdeturile de primvar, precum spanacul, salata verde, urzica, loboda si stevia, ca principale tonice naturale. Spanacul este apreciat, n egal msur, pentru valoarea alimentar si pentru calittile sale terapeutice. Prin continutul bogat n sruri minerale – potasiu, calciu, fosfor, sodiu, fier, zinc, vitamine – A, E, C si complexul vitaminic B si lipide, spanacul este considerat un excelent medicament, recomandat n tratamentul a peste 60 de afectiuni, de la bolile de piele, tuberculoz, astm bronsic, astenie fizic si nervoas, demineralizri, cardiopatie ischemic, hipertensiune, insuficient pancreatic, ateroscleroz, diabet zaharat pn la reumatism, obezitate si anemie. Pentru a-si pstra calittile terapeutice, spanacul se foloseste crud, sub form de salat sau de suc. Sucul de spanac poate fi combinat cu suc de mere sau de lmie. Zilnic, se poate consuma o cantitate de 600 ml de suc de spanac, naintea meselor principale. Salata verde este unul dintre putinele alimente naturale cu gust amrui. Ea contine proteine, hidrati de carbon, magneziu, potasiu, calciu, zinc, numeroase vitamine (A, C, E, K, complexul de vitamine B). Din acest motiv, frunzele salatei au proprietti terapeutice foarte valoroase. Dieta cu salat crud este indic n combaterea a numeroase afectiuni reumatice, renale, respiratorii, dermatologice, precum si n tratarea diabetului zaharat, a dischineziei biliare, a insomniilor, obezittii si a gripei. Urzica este mentionat n medicina traditional ca o „regin a verdeturilor” datorit vastei recomandri terapeutice. Cercetrile recente au confirmat rolul acestei plante n prevenirea mai multor afectiuni: virale, circulatorii, gastrice, renale, hepatice, pulmonare, grip, hemoragii, colici, artrit, oboseal, obezitate si ulcer duodenal. Sucul de urzic, n amestec cu alte sucuri de legume si fructe, cte 100 g pe zi, este un remediu excelent n anemiile severe. n cantitti mai mici, cte 2-3 lingurite pe zi, acest suc este administrat ca diuretic n boli de rinichi si n hemoragii. Loboda de grdin este o plant diuretic-depurativ, remineralizant si vitaminizant. De aceea, recomandrile terapeutice sunt asemntoare cu ale spanacului. n medicina popular, loboda continu s fie inclus n terapia afectiunilor hepatice, renale, dermatologice si n anemii. Stevia este apreciat pentru propriettile depurative, tonice, antiascorbice – contine mult vitamina C si remineralizante – datorate cantittilor importante de sruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier) prezente n compozitia sa. Nutritionistii recomand dieta cu stevie n tratamentul a peste 50 de afectiuni: dermatologice, hepatice, hematologice, diabet, reumatism, tuberculoz, ulcer si tuse.