Producatorii mizeaza pe autorizatii

Ordinul nr. 111, care contine toate conditiile pentru comercializarea produselor de origine animal n piete, a pus vnztorii din pietele municipiului Vaslui n miscare. Ieri, n jurul prnzului, n piata veche a orasului nu era la datorie nici un productor. Toti fceau diligentele necesare pentru a se conforma noilor prevederi legale. Potrivit Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, foarte multe persoane se nregistreaz pentru a putea vinde produse alimentare direct n piat. Lumea a nteles c nu este cale de ntors si vine s se nregistreze. Pentru moment, vom mai acorda o perioad scurt de gratie, dup care vom aplica prevederile legii, ne-a declarat un angajat al DSVSA Vaslui. Pentru ca micii productori (fermieri, cresctori de animale etc.) s poat s vnd produsele obtinute de la animale, trebuie s se nregistreze la DSVSA Vaslui n vederea obtinerii Documentului de nregistrare sanitar veterinar. Pentru a obtine documentul, micii productori trebuie s depun la DSVSA o cerere tip si s achite o tax n valoare de 10 lei pentru produsele primare (lapte crud, ou, miere, peste etc.), respectiv 300 lei pentru produsele procesate (produse lactate, produse din carne etc.). Produsele de origine animal obtinute care sunt destinate vnzrii trebuie s ndeplineasc urm- toarele cerinte: s provin de la animale sntoase, care au toate actiunile sanitare veterinare obligatorii efectuate; s nu fie falsificate si s prezinte caracteristicile organoleptice (culoare, miros, gust si consistent) specifice produsului; s fie transportate, pstrate si prezentate spre vnzare n ambalaje curate, neruginibile, usor de splat si dezinfectat; s ofere informatii consumatorului privind numele productorului, denumirea produsului, data obtinerii. n spatiile n care se obtin produsele de origine animal trebuie s fie respectate conditiile minime de igien pentru a evita riscul de contaminare a produselor alimentare destinate comercializrii. Orice suspiciune privind calitatea si salubritatea produselor obtinute destinate vnzrii trebuie s fie anuntat medicului veterinar oficial sau medicului veterinar de liber practic. De asemenea, spatiile de vnzare trebuie s fie nregistrate sanitar-veterinar, iar vnzarea produselor s se fac n baza documentului de nregistrare sanitar veterinar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.