Lucrarile agricole de primavara, mai scumpe

Costurile pentru nfiintarea si ntretinerea culturilor agricole de primavar ajung la circa 2.200 lei pentru un hectar, cu 10% mai mult dect n anul 2008. Principala cauz pentru care lucrtorii din agricultur vor scoate mai multi bani din buzunare este majorarea pretului imputurilor. Multe dintre firme au ridicat preturile ngrsmintelor n acest an cu pn la 10% fat de 2008. O ton de ngrsminte complexe cost, n prezent, circa 2.200 lei, iar pentru un hectar este nevoie de 250 de tone. Pentru realizarea culturilor agricole n aceast primavar, fermierii ar trebui s primeasc la timp subventiile pe unitatea de suprafat si din pltile complementare de la bugetul statului. Pentru a putea ncepe lucrrile pentru culturile de primvar, productorii mai solicit si subventia la motorin, de un leu, si cei 0,55 lei pentru acciz.

3 COMENTARII

  1. ce mai conteaza cantitatea de ingrasamant. totul este ca a iesit un articol tare. de aceea ar trebui ca ziaristii sa aiba macar liceul terminat (invatat cu simt de raspundere), nu doar o diploma.

  2. Pe la mijlocul articolului, autorul derapeaza necontrolat. Nu sunt de specialitate dar, evident, „scumpe” e putin spus. Fermierul se va tavali in chinuri pana va gasi modalitatea de finantare pentru a fertiliza un ha de grau. Numai pentru aceasa investitie, va trebui sa plateasca 2.200 lei/tona x 250 tone/ha = 550.000 lei/ha, sau aproape 130.000 euro, la un curs de 4,26 lei/euro. Cam cat o limuzina Maserati, Mecedes CL etc. Pentru a nu inhiba potentialii investitori in minunata agricultura vasluiana, care supun unei analize economice profesioniste textul articolului, conform unui site de specialitate, pentru pregatirea patului germinativ a unui hectar de griu sint necesare circa 200 kg ingrasaminte complexe/ha, iar pentru fertilizarile faziale 100-150 de kg/ha. In alta ordine de idei, daca tot nu se poate face agricultura fara cuvinte englezesti, termenul corect pentru a defini datele de intrare pentru un proces, vine de la substantivul eng. INPUT = (m?rime de) intrare si nu imput. Scuzati ironia mai mult sau mai putin subtila din prima parte a comentariului si lungimea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.