Judetul Vaslui risca sa devina istorie

Judetul Vaslui mai are doar ctiva ani de trit. Mai precis, cel mult pn n 2012. n locul su, ca unitate admninistrativ-teritorial cu autoritate asupra acestei zone, va functiona o regiune, cu capitala cel mai probabil la Iasi. Ideea regionalizrii Romniei nu este nou, ea aprnd nc nainte de intrarea trii noastre n Uniunea European (UE). Regionalizarea, nfiintarea unor unitti administrativ-teritoriale a cror populatie s depseasc un milion de persoane a fost, de fapt, una dintre conditiile aderrii. Desi s-a demonstrat c planul este imposibil de pus n practic ntr-un timp at de scurt, regionalizarea rmne una dintre cerintele impuse si reafirmate constant de UE. Recent, cerinta Bruxellesului a fost readus n actualitate de presedintele Traian Bsescu, fiind una dintre mentiunile fcute n raportul Comisiei prezidentiale de analiz a regimului politic si constitutional. De-a lungul timpului, au fost emise mai multe variante de mprtire administrativteritorial a Romniei. Cele mai multe dintre acestea vorbeau despre formarea unor unitti administrative, numite regiuni, care s aib o singur prefectur, un singur Consiliu Regional si un presedinte al regiunii, ales prin vot direct. n principal, necesitatea nfiintrii acestor regiuni a avut ca argument posibilitatea accesrii fondurilor alocate de UE. Un alt argument este c, prin constituirea acestor mari regiuni, se va reduce numrul functionarilor publici. Uniunea European aloc fonduri numai pentru regiuni, si nu pentru judete, o astfel de unitate administrativ, cu o fort economic, o suprafat si o populatie att de mici neregsindu-se, n prezent, n nici o alt tar component a UE. Acesta a fost, de altfel, motivul nfiintrii regiunilor de dezvoltare, nc nainte de aderare.

Regionalizare? Nu o s aib loc niciodat!

Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, este transant n ceea ce priveste noua mpr- tire administrativ-teritoarial a trii si spune c nu are de fcut dect trei afirmatii pe aceast tem: nu se va ntmpla niciodat, nu convine nimnui iar, a treia, actuala mprtire administrativ este bun. Nu o s aib loc niciodat! Crede domnul Bsescu c parlamentarii o s voteze o treab ca asta? O s voteze parlamentarii din Vaslui sau din alte judete pentru desfiintarea judetului lor, pentru ca Vasluiul s nu mai fie reprezentat la nivel central?! Actualele regiuni de dezvoltare corespund si si ndeplinesc menirea pentru care au fost nfiintate. Nu are oare tara la ce s se gndeasc acum?! Am terminat cu srcia, cu somajul, merg lucrurile strun n tara asta si mai avem de fcut mprtirea administrativ?!, se ntreab Mihalachi.

Regiunea Vaslui – Siberia

Printre cei care se opun regionalizrii trii se gsesc si nationalistii. n trecut, aceast mpotrivire era alimentat cu temerile privind autonomia local pe criterii etnice. Acum, Corneliu Bichinet, presedintele Filialei Judetene a PRM Vaslui si vicepresedinte al Consiliului Judetean, gseste c nepotrivit mai este doar momentul ales. n momentul n care lumea ntreag este ngenuncheat de criza economic, acum, cnd Romnia se afl ntr-o situatie fr precedent, cnd sute de mii de oameni si pierd locurile de munc iar alte milioane de romni presrati prin lume nu stiu ncotro s-o apuce, hop si noi cu regionalizarea! Conform unei vorbe mai vechi, tara arde si baba se piaptn!, a spus Bichinet. Liderul PRM se ndoieste c judetele nu ar fi compatibile cu UE si crede c nu tot ceea ce este bun pentru vestici trebuie copiat de romni. Sunt n tem cu orientarea european privind regionalizarea, ns nu sunt obligat s cred c tot ce fac occidentalii este neaprat obligatoriu s facem si noi. Ce au judetele? Nu mai sunt bune? Este o tem supus dezbaterii, ca multe altele, pentru a sustrage mintea oamenilor de la adevratele probleme ale oamenilor: ngenuncherea ei economic chiar de ctre cei care propov duiesc regionalizarea. Nu sunt nici fatalist, nici tributar unor idei vetuste, ns consider c Romnia nti trebuie s-si rezolve, asa cum gndesc brbati politici romni de stat, problemele pe care si le-a creat si i le-au creat altii: ruina economic, nvtmntul de proast calitate, un sistem al snttii care mai mult omoar oamenii dect i vindec, insecuritatea social si haosul de sus pn jos, disolutia valorilor si pervertirea moral a societtii, n genere, a mai spus Bichinet. Si, un ultim comentariu, al aceluiasi Bichinet, pentru a sublinia ct credit d el regionalizrii: Eu propun o regiune Vaslui – Siberia.

Regionalizarea raspunde mai bine exigentelor UE

Cu totul altfel stau lucrurile pentru Ciprian Iftimoaei, prefectul judetului Vaslui, care crede c regionalizarea este solutia potrivit venit la momentul potrivit. Regionalizarea pe criterii care tin de istoria comun, tradit iile unor regiuni ale trii, competitivitate socio-economic si, n general, de experienta comun a unor comunitti locale rspunde mai bine exigentelor UE n materie de accesare de fonduri europene pentru dezvoltarea regional. Totodat, regionalizarea poate constitui si un pas spre o reducere a birocratiei si eficientizarea unor segmente ale administratiei publice. n fine, regionalizarea reprezint un proces complex si de durat de transformare radical a administratiei publice si de organizarea teritorial, care trebuie s implice toti factorii interesati, reprezentati ai autorittilor locale, responsabili politici, mediul de afaceri si mediul asociativ, decidenti ai Comisiei Europene etc., ntr-un efort comun care trebuie s aib drept scop o reorganizare just si eficient din punct de vedere teritorial si o modernizare a administratiei publice. Oricum, este o mare provocare pentru orice Guvern, pentru Parlament si pentru toate institutiile implicate, a declarat Ciprian Iftimoaie, prefectul judetului Vaslui.

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.