0 grame pacura. Oare cta caldura dau?

pacuraIeri, dimineat, la ora 8.35, Rusia a sistat n totalitate alimentarea cu gaze naturale a Romniei. Dup ce cu o zi nainte Gazprom a oprit gazul n punctul de import Isaccea 2, inevitabilul s-a produs: prin statia de la Mediesu Aurit nu a mai intrat n tar nici un metru cub de gaze. Alertate de situatia creat, autorittile centrale s-au grbit s dea asigurri c „populatia nu va fi afectat”, iar CET-urile vor trece pe combustibil alternativ. La finalul Comandamentului de Urgent care a avut loc ieri, conducerea Ministerului Economiei a decretat starea de urgent, pentru „a facilita achizitia de combustibil alternativ de ctre furnizorii de agent termic”. De fapt, starea de urgent mai are un efect: i mbogteste rapid pe furnizori. Dar, despre acest lucru, nici un cuvnt! La Vaslui, lucrurile nu sunt deloc simple. SC Termica SA, care furnizeaz cldura la circa 3.700 de apartamente din municipiul resedint de judet, nu dispune de stocuri de pcur. Mai mult, societatea nu are la dispozitie nici resursele financiare pentru achizitionarea acesteia. Colac peste pupz, pcura este si mai scump dect gazul metan! n urma notei primite de la SC Gaz Est SA, s-a demarat, totusi, revizia la un cazan pe abur care functioneaz pe pcur. n ultimele 24 de ore, criza gazelor naturale cu care se confrunt Romnia s-a acutizat alarmant. Conform datelor oficiale, ieri dimineat, la ora 8,53, Rusia a sistat complet livrrile de gaze prin Ucraina, pe la Mediesu Aurit, judetul Satu-Mare. Desi prin acest nod de import n tara noastr intra o cantitate relativ redus de gaze, de 2,5 milioane metri cubi pe zi, aceast era vital pentru functionarea normal a sistemului de distributie romnesc. Lovitura fatal vine dup ce n noaptea de luni spre marti, la ora 3:00, Gazprom a sistat total furnizarea de gaze si prin statia de la Isaccea 2, lsnd sistemul national fr 4,7 milioane de de metri cubi de gaz pe zi. n aceste conditii grave, cnd cele dou puncte de intrare a gazului rusesc n Romnia au fost practic nghetate, autorittile au convocat Comandamentul de Urgen- t, pentru a discuta situatia creat. Imperativul momentului, la nivel national, este reducerea consumului de gaze de ctre CET-uri si trecerea acestora pe combustibili lichizi sau solizi. De altfel, conducerea Ministerului Economiei a solicitat explicit CET-urilor s ntreprind toate operat iunile tehnice necesare, pentru trecerea la productia de agent termic cu alte tipuri de combustibili. Adriean Videanu, ministrul Economiei a declarat c Petrom si Societatea National a Lignitului Oltenia (SNLO) vor asigura necesarul de pcur si crbune CET-urilor. „Am gsit solutia cu Petrom si SNLO. Unele CET-uri mai aveau stocuri de pcur si crbune doar pentru cteva zile, au fost mai lenese. Le vom asigura necesarul de pcur si crbune, nu este nicio problem la niciuna”, a precizat ministrul.

La Vaslui, problem!

Prins n disputa european a gazelor naturale, SC Termica SA Vaslui, care furnizeaz cldur pentru circa 3.700 de apartamente din municipiul Vaslui, trebuie s adopte unele msuri de urgent. Problema extrem de dificil pentru furnizorul de agent termic vasluian este c, n prezent, nu are pe stoc nici un strop de pcur, pentru a face fat unei eventuale reduceri a cotei de gaze naturale. Mai mult, conducerea societt ii afirm c nu dispune de fondurile financiare necesare pentru achizitionarea pcurii, care este mult mai scump dect gazul. Pe lng alte fonduri necesare pentru repunerea n functiune a cazenelor pe pcur, din punct de vedere tehnic, operatiunea este dificil si de durat. Din momentul n care se ia hotrrea trecerii pe noul combustibil, sunt necesare 2-3 zile pentru ca pcura s fie nclzit si descrcat din cisternele speciale de transport feroviar. n acest moment, pentru nclzirea apartamentelor vasluienilor, Termica are pus n functiune un singur cazan de ap fierbinte, care utilizeaz gaze naturale. n medie, mpreun cu centralele de cvartal, consumul se ridic la 2.000 de metri cubi de gaze pe or, cantitate care variaz n raport cu evolutia valorilor de temperatur. Dnut Rscanu, directorul SC Termica SA Vaslui, a precizat c unitatea mai dispune de trei cazane pe aburi, dou dintre acestea diind proiectate s functioneze pe pcur iar unul pe gaze. „Noi am trecut la revizia unui cazan pe aburi, pentru al aduce la parametri optimi de functionare cu pcur. Pn acum nu am avut probleme n alimentarea zilnic cu gaze, iar presiunea este constant”, a spus Rscanu. Din acest complex de factori care decurg din reconversia capacittilor de productie pe combustibili alternativi nu trebuie uitat nici pretul unei gigacalorii. Acesta va creste semnificativ, ns nu exist riscul ca majorarea pretului s fie suportat de populat ie, efortul financiar suplimentar revenind autorittilor locale si aloc- rilor de subventii de la bugetul de stat. n acest sezon rece, populatia municipiului Vaslui, care are apartamentele racordate la sistemul centralizat de nczire, plteste 180 de lei pentru o gigacalorie.

1 COMENTARIU

  1. Pai in aceasta vara , cei care nu au uitat , reprezentanti ai Gazprom au dorit sa duca tratative cu reprezentanti romani pentru construirea unor depozite subterane de gaz metan . Insa au fost refuzati de partea romana . Si acuma de ce ne plingem daca nu stim sa exploatam corespunzator oportunitati si am mai vindut si PETROM -ul la austrieci , ceea ce ungurii nu au facut si nici nu vor sa auda cu MOL-ul unguresc . Porbabil ca nu ieseau suficiente spagi din construirea depozitelor. Iar despre pretul urias pe care il platim la gaz , din sursele de presa se face responsabil domnul Radu Berceanu , care probabil nu a facut-o de moaca , ca doar nu din salar are atitea averi dar DNA este orb de ceva vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.