Pranz la scoala pentru copiii din doua scoli din rural si doua licee din urban!

0

Daca, in decembrie, proiectul de OUG pentru extinderea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 100 de unitati scolare din tara, in Vaslui fiind incluse aceleasi doua scoli din Cepesti – Bogdanita si Bacesti, proiectul pus in dezbatere saptamana trecuta cuprinde 150 de unitati scolare din tara. Noua lista anexata include patru institutii de invatamand din judet: Scoala Gimnaziala nr. 1 Cepesti, comuna Bogdanita, Scoala Gimnaziala nr. 1 Bacesti, Liceul Tehnologic Ghenuta Coman Murgeni si Colegiul Economic Anghel Rugina Vaslui. Ca si in 2019, si in acest an calendaristc, pachetul alimentar – fie ca vorbim de o masa calda sau de un sandwich – va avea o valoare de 10 lei/zi/copil.

Pe 15 ianuarie, Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern privindaprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului pentru aprobarea extinderii Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 150 de unitati de invatamant preuniversitar de stat. Potrivit documentului, suportul alimentar consta fie intr-o masa calda, preparata in regim propriu sau in regim catering, fie intr-un pachet alimentar (sandwich si un fruct). Indiferent de varianta, niciunul dintre produse nu trebuie sa se afle pe lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti.

Ca si in anii anteriori in care Programul-pilot a fost aplicat in 50 de scoli din tara (anii scolari 2016-2017, 2017-2018 si 2019), si in 2020 vor primi o masa calda sau un pachet alimentar doar prescolarii/elevii prezenti la activitatile didactice, iar suportul alimentar va fi acordat doar in perioada cursurilor scolare, nu si in vacante. Potrivit actului pus in dezbatere publica, sumele alocate pentru extinderea Programului-pilot la cele 150 de unitati scolare din tara se reflecta in bugetele locale ale UAT-urilor sau ale subdiviziunilor administrativ-teritoriale, la partea de venituri, la Sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti.

Pranz la scoala pentru copiii din patru unitati vasluiene

Spre deosebire de anii precedenti cand, la nivelul judetului Vaslui, in Programul-pilot erau incluse doar doua unitati scolare din cele 50 la nivel national, lista pentru anul 2020 prevede patru institutii de invatamant din judet. Este vorba despre Scoala Gimnaziala nr. 1 Teodor Juncu Bacesti, comuna Bacesti, pentru care vor fi alocate fonduri totale de 764.000 lei, Scoala Gimnaziala nr. 1 Cepesti, comuna Bogdanita (303.000 lei), Liceul Tehnologic Ghenuta Coman Murgeni (816.000 lei) si Colegiul Economic Anghel Rugina Vaslui (1.271.000 lei). Astfel, pentru pranzul prescolarilor si elevilor din cele doua scoli din mediul rural si doua licee din mediul urban vor fi alocati 3.154.000 lei din totalul de 104.209.000 lei, cat prevede Programul-pilot cu cele 150 de unitati scolare din intreaga tara. Cele doua scoli gimnaziale au fost incluse in acest program pentru ca sunt situate in medii geografice izolate / greu accesibile, in medii sociale defavorizate ori in medii sociale cu grad ridicat de pauperitate, iar cele doua licee au fost alese intrucat fac parte din categoria celor cu rol de motor de incluziune sociala, cu statut de centre de resurse educationale, ce reunesc elevi din ciclurile de invatamant prescolar, primar, gimnazial si liceal, inclusiv proveniti din mediul rural.

Ce vor manca la scoala copiii?

Pachetul alimentar va contine: produse de panificatie (paine feliata sau batoane/chifle) 80 g – maximum 50% din greutatea totala a pachetului; produse din carne si/sau branzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totala a pachetului; legume (rosii, castraveti, salata sau alte produse similare) 40g – maximum 25 % din greutatea totala a pachetului. La acestea, se va adauga un fruct. La randul sau, masa cald va fi preparata conform principiilor ce trebuie respectate in pregatirea mancarii pentru copii. Pentru copiii cu diabet, intoleranta la lactoza sau alte probleme de natura medicala, se va asigura regimul alimentar prescris de medicul specialist.

Pe lista preparatelor culinare ce urmeaza sa fie gatite in regim propriu sau livrate in regim catering se regasesc nu mai putin de 25 de variante orientative ce includ sugestiile Institutului de Sanatate Publica:

1. Ciorba de legume;

2. Supa de pui cu legume;

3. Ciorba de vacuta cu legume;

4. Legume cu piept de pui la gratar;

5. Mancare de mazare cu piept de pui;

6. Pilaf cu legume si ficatei de pui;

7. Piure de morcov cu gratar de pui;

8. Piure de cartofi cu piept de curcan;

9. Mancare de varza dulce cu friptura la cuptor;

10. Ghiveci de legume cu pui;

11. Orez cu legume si pui la tava;

12. Sufleu de broccoli cu branza;

13. Cartofi gratinati cu piept de pui la gratar;

14. Tocana de legume cu orez brun;

15. Piure de cartofi cu sfecla si chiftelute de legume;

16. Omleta cu legume (ardei, ciuperci, ceapa verde) si branza telemea;

17. Sufleu de conopida, broccoli si branza la cuptor;

18. Dovlecel umplut cu branza la cuptor;

19. Ciuperci la cuptor umplute cu branza (pentru copiii cu varsta mai mare de 7 ani);

20. Macaroane cu branza;

21. Cartofi frantuzesti (la cuptor cu branza si ou);

22. Quinoa cu legume;

23. Sandvici cu unt, cascaval, sunca si legume (rosii, castravete, salata);

24. Sandvici cu piept de pui la gratar sau pulpa de pui dezosata la gratar cu legume crude (gogosar, varza, morcov);

25. Salata de fructe (mar, para, caisa, piersica, banana, portocala).