Ziua Mondială a Sănătății, marcată și la Spitalul „Elena Beldiman” Bârlad

Anual, începând cu 1950, la data de 7 aprilie, în toată lumea se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății. Asta după ce, cu doi ani înainte, prima Adunare Mondială a Sănătății a decis instituirea unei astfel de zile. În cadrul acesteia, sunt abordate probleme importante pentru anul respectiv, dar se încearcă și atragerea atenției asupra unei zone prioritare de care să se ocupe Organizația Mondială a Sănătății.

Chiar dacă la Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad nu s-a organizat vreo activitate deosebită, ziua nu a trecut neobservată. Asta mai ales pentru că aproape toți salariații au stat acasă, având ziua liberă. Numai medicii, asistentele și infirmierele de gardă sau care lucrează la Compartimentul de Primire Urgențe au mai animat coridoarele spitalului. În rest, exceptând pacienții internați, nimeni nu a perturbat liniștea ce a domnit în unitate.

La nivel mondial, această zi este folosită ca un punct de lansare pentru programe sau proiecte pe termen lung, ale căror acțiuni vor continua și ulterior Zilei Mondiale a Sănătății. În general, în fiecare an se alege o temă reprezentativă pentru sănătatea publică, în anul 2025 fiind aleasă tema „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță” (Healthy Beginnings, Hopeful Futures).

„7 Aprilie – Ziua Mondială a Sănătății!! La mulți ani tuturor colegilor! Mulțumim pentru tot ceea ce faceți! Tema din acest an – «Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță» – se concentrează pe sănătatea maternă și a nou-născuților, subliniind importanța accesului la îngrijiri de calitate pentru mame și copii. Campania își propune să reducă decesele prevenibile și să prioritizeze sănătatea pe termen lung a femeilor și a nou-născuților. Aproape 300.000 de femei mor anual din cauza complicațiilor legate de sarcină sau naștere, iar peste 2 milioane de nou-născuți își pierd viața în prima lună. Este timpul să intensificăm eforturile pentru a pune capăt acestor tragedii. Spitalul Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad se dedică misiunii de a asigura sănătatea și bunăstarea fiecărei familii, prin participarea activă în programe de sănătate esențiale. Fiecare mamă și fiecare copil sunt în centrul preocupărilor noastre”, este mesajul transmis de conducerea spitalului bârlădean.

„Accesul la îngrijiri medicale de calitate înainte, în timpul și după naștere este esențial pentru a salva vieți și a asigura un viitor sănătos. Astfel, la nivelul spitalului, se derulează următoarele programe: • Screening-ul auditiv neonatal, pentru a identifica și interveni timpuriu în cazurile de deficiențe auditive, oferind copiilor un început sănătos în viață; • Programul de prevenire și combatere a malnutriției, ce vizează copiii cu greutate mică la naștere, oferind soluții nutriționale speciale și monitorizare pentru recuperarea nutrițională și dezvoltarea armonioasă; • Screening-ul neonatal pentru fenilcetunurie are scopul de a identifica această tulburare metabolică genetică, care poate duce la retard mintal dacă nu este tratată; • Screening-ul neonatal pentru hipotiroidie congenitală detectează insuficiența hormonilor tiroidieni la nou-născuți. Tratamentul precoce previne efectele grave asupra creșterii și dezvoltării copilului; • Programul național pentru mucoviscidoză (fibroză chistică) se concentrează pe diagnosticarea precoce, tratamentul și monitorizarea pacienților afectați de această boală genetică rară; • Programul național de imunizare include vaccinuri obligatorii pentru prevenirea bolilor grave, precum hepatita B și tuberculoza, dar și imunizarea RH pentru mamele cu incompatibilitate de grup sanguin, prevenind complicațiile la nou-născuți; • Servicii de planning familial, pentru a sprijini mamele să ia decizii informate privind sănătatea reproductivă și planificarea familială. Ne angajăm să fim partenerul de încredere al comunității în oferirea unei îngrijiri medicale de calitate, axate pe prevenție, educație și suport personalizat”, mai precizează conducerea unității spitalicești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.