Liderii PSD, PNL și UDMR s-au întâlnit sâmbătă la Palatul Victoria pentru o nouă rundă de discuții privind măsurile care vor fi implementate prin „ordonanța-trenuleț” ce ar urma să fie adoptată astăzi de Guvern. Cum statul este cel mai mare angajator într-un județ în care numărul pensionarilor este de peste 80 de mii, la 56 de mii de angajați, adoptarea măsurilor de austeritate anunțate va afecta mulți vasluieni, de la bugetarii care primesc vouchere de vacanță până la pensionarii cu pensii înghețate, dar și pe studenți.

Partidele de la putere au decis să amâne reorganizarea instituţiilor până pe 30 iunie 2025. Conform legii, ea trebuia să înceapă de la 1 ianuarie. Se schimbă din nou și regulile pentru acordarea voucherelor de vacanță. Acestea se vor da în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariul să fie până în 8.000 de lei, iar serviciile turistice să coste cel puțin 1.600 de lei. Practic, bugetarii vor fi nevoiți să vină cu cel puțin jumătate din banii de vacanță dacă vor să beneficieze de voucher.
Studenţii vor beneficia de o reducere de 90% pentru abonamentele la transportul public local. În cazul trenurilor, aceştia vor avea o reducere de 90% doar între domiciliu şi facultate.
Coaliția a decis să nu mai reducă indemnizația pentru concediul medical, așa cum hotărâse inițial. Aceasta rămâne la nivelul din prezent de 75%.
Principalele măsuri de stopare a cheltuielilor bugetare:
pensiile nu cresc, rămân la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
– înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024;
– înghețarea ajutoarelor sociale prin înghețarea indicelui social de referință;
– scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024;
– înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024;
– alocațiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024;
– indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne la nivelul din noiembrie 2024;
– orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite;
– concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani;
– bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri;
sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe;
– voucherele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei;
– nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor;
– sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții;
– eșalonarea pe 5 ani a drepturilor salariale. Nerespectarea de către judecători sau executori judecătorești va fi considerată abatere disciplinară;
– limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor;
– subvenția pentru partide scade cu 25% față de 2024;
– studenții beneficiază de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea;
– primării nu vor mai primi bani în acest an pentru construcția de săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, așezăminte culturale, patinoare artificiale și săli de cinema.
– în guvern se înființează Departamentul pentru eficiență guvernamentală, prin reorganizarea altor instituții din subordinea guvernului, care va avea ca obiective restructurarea, reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice în cuantum de minimum 1% din PIB în 2025;
Pensiile și salarile bugetarilor vor fi înghețate în 2025, dar e posibil ca pensionarii cu venituri mici și medii să primească un ajutor punctual, potrivit unei decizii luate sâmbătă de coaliția de guvernare, au declarat surse guvernamentale.
În ceea ce privește bugetul pe 2025, acesta va fi adoptat de guvern în ianuarie și trimis spre Parlament pentru adoptare într-o sesiune extraordinară tot în ianuarie, au declarat sursele citate.
Bugetul pe 2025 va include creșterea indemnizațiilor pentru văduvele de război, veterani și invalizii de război.