În urma perchezițiilor de luni, efectuate în cadrul Operațiunii „Școala”, 28 de persoane din municipiile Iași, Bârlad, Galați, Pașcani și București și orașul Podu Iloaiei au fost arestate de judecătorii vasluieni și ieșeni. Indivizii, cu vârste între 16 și 51 de ani, sunt crcetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive. Totodată, la descinderi, au fost găsite și ridicate 180 de comprimate și fragmente de comprimate ecstasy, peste 260 de grame de substanță cristalină 4CMC și 2 CMC, 100 de grame de canabis, etc, dar și 13 grindere, 11 cântare de mare precizie, aproximativ 120.000 de lei, 2.800 de euro și 300 de dolari SUA, precum și alte mijloace de probă.
Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) au transmis miercuri, 20 noiembrie, rezultatele Operațiunii „Școala”, desfășurate în dimineața zilei de 18 noiembrie, când au fost efectuate 54 de percheziții domiciliare în municipiile Iași, Bârlad, București, Galați și Pașcani și orașul Podu Iloaiei. Acțiunea a fost realizată de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vaslui, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași și Biroul Teritorial Vaslui. După descinderi, au fost reținute 29 de persoane, cu vârste între 16 și 51 de ani, cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.
„De asemenea, față de două persoane minore, de 15 ani, s-a dispus, potrivit dispozițiilor codului de procedură penală, efectuarea unor expertize medico-legale psihiatrice, pentru a se stabili dacă au săvârșit faptele cu discernământ. Din cercetările efectuate, a reieșit că, în cursul anului 2024, persoanele în cauză ar fi procurat, deținut, manipulat, intermediat și comercializat droguri de risc (canabis, rezină de canabis), de mare risc (cristal, MDMA) și substanțe cu efect psihoactiv, către consumatori, preponderent minori și tineri din județele Iași și Vaslui. Probatoriul administrat în cauză a relevat că acestea ar fi vândut substanțele interzise, inclusiv în proximitatea unor unități de învățământ (preuniversitar și universitar). În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate 180 de comprimate și fragmente de comprimate ecstasy, peste 260 de grame de substanță cristalină 4CMC și 2 CMC, 100 de grame de canabis, 40 de grame MDMB-4en-PINACA, fragmente de hârtie impregnate cu substanță psihoactivă și ciuperci halucinogene. De asemenea, au mai fost descoperite și ridicate 13 grindere, 11 cântare de mare precizie, obiecte purtând urme de substanță, aproximativ 120.000 de lei, 2.800 de euro și 300 de dolari SUA, precum și alte mijloace de probă”, au declarat reprezentanții IGPR.
Potrivit acestora, pe 18 și 19 noiembrie, judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul tribunalelor Iași și Vaslui au dispus arestarea preventivă a 28 dintre persoanele reținute și măsura controlului judiciar față de o altă persoană, cu privire la care procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au formulat contestație.
Acțiunile au fost realizate cu sprijinul BCCO Bacău, BCCO Suceava și BCCO Galați, polițiștilor Biroului Siguranță Școlară și luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, jandarmilor inspectoratelor de jandarmi județene Iași și Vaslui și ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
De asemenea, activitatea de documentare a fost realizată cu suportul Inspectoratului Școlar Județean Iași, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Spitalului de Copii „Sfânta Maria” Iași, unde aproximativ 50 de minori intoxicați ca urmare a consumului de substanțe interzise au primit îngrijiri de specialitate.
„Această acțiune de amploare reprezintă, alături de altele similare desfășurate de Poliția Română și DIICOT, o reacție promptă și susținută în combaterea traficului și consumului de droguri în rândul elevilor, dar și un semnal de alarmă pentru conștientizarea dimensiunilor acestui fenomen și a necesității stopării lui prin eforturi conjugate din partea întregii comunități”, au mai transmis polițiștii.