Doar 994 de dosare din totalul de 10.646 au fost depuse de persoanele fizice din județul Vaslui în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” pentru Regiunea Nord-Est. Numărul plasează județul Vaslui pe locul cinci, doar în Botoșani fiind depuse mai puține solicitări.
Pe 27 septembrie 2024, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – „Casa Verde Fotovoltaice” pentru Regiunea Nord-Vest.
Persoanele fizice din județele Moldovei, adică cele din Regiunea Nord-Est, s-au putut înscrie marți, 1 octombrie, bugetul de 319.380.000 lei alocat celor șase județe (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) fiind rezervat integral prin înscrierea unui număr de 10.646 de persoane fizice.
La câteva ore după terminarea fondurilor disponibile Moldovei, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a dat publicității distribuția solicitărilor pe fiecare din cele șase județe ale Regiunii Nord-Est. Astfel, din cele 10.646 de dosare, cele mai multe aparțin persoanelor fizice din județele Suceava (3.006 dosare) și Iași (2.852 dosare). În ordine descrescătoare, urmează județele Bacău și Neamț, cu câte 1.475, respectiv 1.339 dosare. Pe ultimele două poziții se află județele Vaslui, cu 994 dosare depuse, și Botoșani, cu 980 dosare.
„Programul de anul acesta este cu atât mai atractiv cu cât, în premieră, finanțăm și instalaţiile de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, ce vor fi instalate împreună cu panourile fotovoltaice, iar acest lucru s-a reflectat în ritmul cu care s-au realizat înscrierile din această dimineață. În același timp, subvenția a crescut la 30.000 de lei, ceea ce reprezintă un sprijin consistent pentru viitorii prosumatori. Programul va continua cu înscrierea persoanelor fizice din celelalte regiuni conform calendarului stabilit, câte o zi pentru fiecare regiune, în limita bugetului alocat, iar pe data de 9 octombrie 2024 se vor putea înscrie unitățile de cult”, spunea, pe 27 septembrie, Laurențiu-Adrian Neculaescu, președintele AFM.
Înscrierile persoanelor fizice și a unităților de cult în cadrul programului, prin intermediul aplicației informatice, se realizează conform calendarului: https://afm.ro/…/2024/calendar-fotovoltaice-2024_09_24.pdf.
Perioada de înscriere în cadrul Programului începe la ora 10.00 și se termină la ora 23.59, pentru fiecare regiune, în limita bugetului alocat. Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziţionarea şi montarea unui sistem de panouri fotovoltaice şi a unei instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 3.000 lei.