În perioada 15 august – 15 noiembrie 2024 Asociația E Ceva Bine derulează proiectul „Alege să alegi – O caravană de Arte pentru prevenirea consumului de droguri”, proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Agenția Națională Antidrog – Programul de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2023-2026 (PIN). Joi, proiectul, care se va derula în județele Vaslui, Botoșani și Neamț, a fost lansat în județul nostru.
„Consumul de droguri se pare că a venit foarte aproape de copiii noștri și câteodată nu putem să le dîm peste mână și să le spunem „Nu lua! Nu gusta!”, ci trebuie să le oferim partea de alegere”, a spus Iulian Văcărean, președintele Asociației E Ceva Bine, joi, în cadrul conferinței de lansare în județul Vaslui a proiectului „Alege să alegi – O caravană de arte pentru prevenirea consumului de droguri”, care a avut loc la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, partener în cadrul derulării proiectului.
Obiectivul principal constă în construirea încrederii și rezilienței copiilor și tinerilor cu vârsta între 12 – 25 de ani, expuși riscului de consum de droguri, precum și a părinților, din Regiunea Nord-Est: județele Botoșani, Neamț, Vaslui.
Ca mijloc de abordare, proiectul propune educația non-formală și programe de petrecere a timpului liber ca alternativă la consumul de droguri sub semnul alegerii și al exprimării prin artă.
„Adolescenții sunt cei care ne-au inspirat, pentru că alegerea, dorința și capacitatea lor de a alege, inteligența și maturitatea de care dau dovadă sunt garanția că singuri, atenți la ceea ce trăiesc, știu cum și ce alegeri să facă în situații limită, în timpuri nu tocmai prietenoase”, a mai spus Iulian Văcărean, managerul proiectului.
Proiectul a debutat în august 2024 prin activități de management și pregătire, iar luna septembrie va marca startul activităților publice prin conferințe de presă dedicate fiecărui județ în parte.
Bazat pe doi piloni majori, proiectul vizează peste 5.000 de beneficiari direcți din 9 orașe din cele trei județe (Botoșani, Neamț, Vaslui). În cazul județului nostru, este vorba despre tineri din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși.
Primul pilon îl reprezintă o caravană de arte itinerantă care va avea loc în luna octombrie a acestui an, caravană în care filmul, teatrul, artele plastice și invitați reprezentativi pentru aceste domenii își vor da întâlnire cu beneficiarii pe parcursul a câte 2 zile în fiecare oraș. În această perioadă nu vor fi neglijați nici părinții, pentru ei echipa proiectului pregătind o serie de evenimente publice comunitare și acțiuni de informare destinate lor.
Pentru că alegerile bune trebuie răsplătite, participanții la caravană vor fi premiați pe baza unui concurs quiz cu premii constând în tricouri și alte obiecte interesante.
Calendarul și traseul caravanei vor fi publicate pe site-ul asociației www.ecevabine.ro și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/asociatiaecevabine/
Cel de-al doilea pilon al proiectului constă în furnizarea de servicii pentru copiii și tinerii între 12-25 de ani expuși riscului de consum de droguri și de asemenea, din nou, pentru părinți:
Ateliere de pictură, sculptură, dans, teatru etc. care să ofere tinerilor alternative sănătoase.
Ateliere de abilități practice – gestionarea stresului, luarea deciziilor responsabile, rezolvarea conflictelor.
Sesiuni de grup pentru construirea și menținerea relațiilor sănătoase cu familia, prietenii si colegii.
Consiliere/ Suport psihologic.
Workshop-uri pentru părinți de informare despre semnele si consecințele consumului de droguri.
Grupuri de suport pentru părinții care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri în familie.
Ateliere și cursuri pentru părinți pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilitățile de comunicare, disciplină pozitivă, gestionare a stresului și creștere a încrederii în sine în rolul de părinte.
Echipa proiectului este formată din Iulian Văcărean – Președinte Asociația E Ceva Bine, Coordonator/Manager Proiect; Lidia Aurelia Feher – Expert tehnic responsabil cu derularea activităților; Hriscu Roxana Simona – Expert tehnic responsabil cu derularea activităților; Ioana Raluca Mânea – Specialist Psiholog; Ana Maria Iordache – PR Manager; Florentina Petrariu – Ciocănea.
Asociația „E Ceva Bine” este un ONG al cărui scop este dezvoltarea de proiecte cultural-social-educaționale care să genereze un efect pozitiv în comunitate și schimbare socială prin artă. Identificând tema, problema și/sau grupurile țintă, Asociația gândește proiecte și programe care, prin activități de educare prin artă, intervin în mediul imediat. Proiectele desfășurate de Asociația „E Ceva Bine” sunt cunoscute atât la nivelul Bucureștiului, dar și național și internațional, datorită impactului pozitiv pe care l-au avut asupra grupurilor țintă și în comunitate, datorită originalității lor și, nu în ultimul rând, prin campaniile de promovare de succes. Asociația a primit, de asemenea, prestigioase premii în cadrul Galei Societății Civile și Galei Asociațiilor Comunitare.
Printre cele mai cunoscute proiecte ale Asociației „E Ceva Bine” se numără: „Caravana națională de teatru educațional – „Cei 17 magnifici care au schimbat viitorul” ALEG SĂ ALEG și EU DECID.NU DEPIND – proiecte de prevenire antidrog; BASME NEROSTITE – spectacol și cursuri de teatru non-verbal pentru copii hipoacuzici; Festivalul Urban Femei pe Mătăsari – 11 ediții; Festivalul Urban Bărbați pe Mătăsari – 3 ediții; Mătăsari 1.7 – Centru Cultural Independent; TEATRUL MIGNON și MiniMignon; EXODUL MAMELOR – Spectacol de teatru despre drama româncelor plecate în Italia și a familiilor rămase acasă; Opera Fringe Festival.