Fermierii atrag atenția că ne așteaptă o toamnă grea, care va fi marcată de creșteri semnificative la prețurile alimentelor de bază. Seceta severă a afectat puternic culturile agricole, iar gradul de calamitate raportat de fermieri este între 70% și 100%. În urma acestor pierderi, prețurile produselor alimentare de bază, ca mălaiul, uleiul de floarea-soarelui sau cartofii, vor crește considerabil.
Comisiile desemnate de Ministerul Agriculturii pentru a evolua efectele secetei din acest an din zona Moldovei au stabilit pentru județele Vaslui, Iași și Botoșani un nivel de calamitate între 70% și 100%.
„În general, stresul termic asociat cu cel hidric din aer şi sol vor determina în continuare ofilirea şi răsucirea frunzelor în orele de amiază la culturile prăşitoare neirigate, fenomenul fiind de durată, îndeosebi în zonele cu secetă pedologică din sudul, estul şi sud-estul ţării, unde plantele vor prezenta aparat foliar îngălbenit şi uscat parţial/total, elemente de rod slab dezvoltate (ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul redus la floarea- soarelui, boabe/seminţe seci, etc.)”, se arată într-una dintre ultimele prognoze agrometeorologice.
Încă de la mijlocul lui iulie, fermierii au solicitat o întâlnire de urgență cu conducerea Ministerului Agriculturii, pentru a discuta situația creată de fenomenele meteo extreme care au compromis culturile agricole. Una din doleanțele fermierilor vizează identificarea unor soluții privind asigurarea întregii suprafețe arabile declarate la APIA.
Emil Bălteanu, președintele Patronatului Cerunia, avertiza că situația este dezastruoasă în aceste județe, iar seceta a calamitat culturile agricole într-o proporție covârșitoare. Cu toate acestea, sprijinul guvernamental sub formă de subvenții este departe de a acoperi pierderile reale suferite de agricultori. „În Moldova, culturile sunt grav afectate. S-au efectuat verificările pe teren, iar în județele Botoșani, Vaslui și Iași, procentele de calamitate sunt între 70% și 100%. Subvenția de 1.000 de lei pe hectar acordată de Guvern este insuficientă pentru fermierii care au pierderi majore”, a spus Emil Bălteanu.
Marius Scarlat, un fermier ieșean de la Asociația Grânarii, descria situația pentru cultura de floarea-soarelui. „Am recoltat până acum cam 70-80% din suprafață, iar producția este sub două tone pe hectar, din cauza temperaturilor extreme de peste 40 de grade din vară. Cheltuielile pe hectar nu vor fi acoperite nici măcar parțial cu recolta de floarea-soarelui. Subvenția promisă de Guvern, de 1.000 de lei pe hectar, se aplică doar la suprafețele 100% calamitate, ceea ce înseamnă că mulți fermieri vor primi mult mai puțin”, a declarat fermierul. Problemele sunt și mai grave în cazul porumbului, unde recolta este mult sub media anilor trecuți. „În mod normal, produceam peste opt tone de porumb la hectar, dar acum abia ajungem la două-trei tone”, adaugă Scarlat.
Fermierii din Suceava, unul dintre cele mai importante bazine legumicole pentru cartofi, se confruntă cu una dintre cele mai slabe recolte din ultimele decenii, din cauza lipsei prelungite de precipitații. „Anul acesta este unul extrem de dificil pentru cultura cartofilor. Regiuni din județele Suceava și Botoșani nu au mai văzut o asemenea secetă de foarte mulți ani”, spune Emil Bălteanu. În același timp, consumatorii au observat deja creșterea prețurilor la legume, în special la roșii, în ciuda programelor guvernamentale de sprijin, precum programul Tomata. Bălteanu subliniază că prețul ridicat al roșiilor este rezultatul unui lanț de distribuție ineficient și speculativ: „Distribuitorii cresc prețul de achiziție cu până la 200%, ceea ce face ca roșiile să ajungă în magazine la prețuri de 8-8,5 lei pe kilogram, în timp ce producătorii le vând cu 2,5-3 lei”.