Cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 23,1% față de aceeași perioadă a anului 2023, arată deputatul de Vaslui Mihai Botez, președintele USR Vaslui, care spune că atunci când premierul PSD Marcel Ciolacu declara de la tribuna Parlamentului că „s-a terminat cu șmecheria” anunța probabil faptul că altă șmecherie începe.
„Nici măcar posturile neocupate nu au reușit să le taie. Pentru că și alea sunt deja promise clientelei de partid! În realitate, cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 23,1% față de aceeași perioadă a anului 2023. Zilnic sunt noi angajări la instituții de stat. Șefii de birouri au devenit șefi de servicii, și-au schimbat doar plăcuțele cu funcția de pe ușă și au mai pus ceva în plus la salariu”, spune Mihai Botez, deputat USR, președintele USR Vaslui, care arată că, după primele 6 luni din 2024, deficitul bugetar a ajuns la 63,67 miliarde de lei, aproape dublu față de cât era la mijlocul anului 2023, iar asta aproape în întregime din cauza creșterii cheltuielilor. Botez reliefează faptul că creșterile de taxe impuse de PSD și PNL de la 1 ianuarie 2024 au adus un plus la buget de 13,5%, dar acesta s-a „topit” sub avalanșa cheltuielilor statului care au crescut în ultimele luni cu 21,2%, „pe fondul numărului tot mai mare de apropiați politici pe care Guvernul Ciolacu îi hrănește cu bani publici”.
„Tinerii pensionari speciali se înmulțesc, bugetarii clientelari sunt plini de sporuri, iar firmele de casă ale partidelor continuă să câștige contracte cu statul. Birocrația absurdă stimulează evaziunea. Iar PSD și PNL își fac planuri pentru încă 4 ani împreună, în timp ce regizează certuri televizate”, concluzioneaz deputatul Mihai Botez, potrivit căruia soluția este una singură, cea propusă de USR de mult timp: reforma din temelii a statului, care să conducă la reducerea drastică a cheltuielilor publice și la mai mulți bani în buzunarul oamenilor și în economie. Botez arată că PSD și PNL trebuie să facă reforma pensiilor, inclusiv a celor speciale, desființarea sutelor de agenții, reforma administrativ-teritorială, „ca să nu mai avem comune cu câteva sute de locuitori care nu se autosusțin, reforma companiilor de stat, ca să nu mai avem 1.400 de companii de stat care stau pe subvenții din taxele și impozitele celor din economia reală. Nu în ultimul rând, PSD și PNL trebuie să reducă aparatul de stat, deja umflat în mod artificial cu ministere, institute și agenții inutile”.