Rezultatele provizorii, înainte de contestații, la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ arată că, la nivelul județului Vaslui, s-a înregistrat un procent de promovare de 72,4%. Adică 97 dintre candidații care au susținut proba scrisă în centrul de examen de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui au obținut medii mai mari sau egale cu 8.00. În județ, a fost înregistrată o singură notă de 10.
Ministerul Educației a afișat ieri, 30 iulie, pe site-ul dedicat (http://definitivat.edu.ro/), rezultatele parțiale la examenul național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, sesiunea 2024. La nivelul județului Vaslui, din cei 158 de candidați înscriși, au susținut proba scrisă la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui doar 134 de candidați. Ceilalți 24 s-au retras din examen, cel mai probabil când au văzut dificultatea subiectelor.
În ceea ce-i privește pe cei 134 de profesori care au susținut proba scrisă din data de 24 iulie, numai 97 au fost declarați promovați înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații. Adică au obținut medii cuprinse între 8.00 – 10.00. Vorbim despre un procent de promovabilitate de 72,4%. Dintre cei 97 de profesori declarați reușiți, unul singur a obținut nota 10, în timp ce alți 13 au primit între 9,50 – 9,99. Din păcate, alți 37 de candidați au obținut note mai mici de 8.00, astfel că nu au promovat examenul.
Potrivit metodologiei examenului de definitivare în învățământ, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8.00, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8.00 pentru promovarea examenului.
Au avut dreptul de a susține proba scrisă doar candidații care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: • stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; • calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs; • cel puțin media 8.00 – media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7.00 la fiecare din probele respective.
Conform calendarului aprobat, contestațiile se pot depune la centrele de examen până astăzi, 31 iulie, la ora 12.00. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen și pe portalul http://definitivat.edu.ro/, în data de 6 august. Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Informații suplimentare în dosarul de presă atașat (https://www.edu.ro/sites/default/files/30_07_2024_Dosar_presa_note_initiale_definitivat.pdf).