Un nou telescop performant va fi inaugurat la Observatorul Astronomic Bârlad

În week-end, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va inaugura un nou telescop performant cu diametrul oglinzii principale de 50 de centimetri, ce a fost achiziţionat în anul 2023 din bugetul instituţiei şi din sponsorizări.

Conferinţa de inaugurare va avea loc sâmbătă, 22 iunie, de la ora 21.00, la sediul din strada Republicii nr. 235. Până atunci însă, instrumentul a fost testat de membrii Astroclubului „Perseus” Bârlad în cadrul unei serii de observații astronomice cu caracter restrâns, organizate între 7-9 iunie, în apropierea localității Dodești.

„Telescopul achiziţionat se numără printre cele mai mari şi performante din ţară, aflat în dotarea unei instituţii publice. Acesta va fi folosit la observaţii astronomice cu publicul, în special la Observatorul Astronomic. Oglinda de 50 de centimetri în diametru este piesa principală a acestui instrument cu care putem observa Luna, planetele, obiecte de cer profund din galaxia noastră, dar şi alte galaxii, din Univers. Telescopul este de tip Newton, pe montură alt-azimutală (Dobson), cu sistem de căutare automată a obiectelor cereşti (Go To). Noua achiziţie a fost posibilă şi cu sprijinul unor companii private. Inaugurarea noului telescop va reprezenta un moment important pentru iubitorii de astronomie, atât din Bârlad, cât şi din judeţul Vaslui. Cu acest prilej, dorim să revigorăm activitatea de observaţii astronomice prin atragerea de noi pasionaţi în Astroclubul «Perseus» Bârlad. Instrumentul are şi rolul de a compensa efectele negative ale poluării luminoase (lumina artificială în exces), aspect care îi afectează din ce în ce mai mult pe astronomi şi pe cei interesaţi de acest domeniu”, a precizat muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară, organizatorul evenimentului și șeful Secţiei „Ştiinţele Universului şi ale Vieţii” din cadrul muzeului bârlădean.

La finalul conferinţei de inaugurare, dacă condiţiile meteo vor fi favorabile, se vor organiza şi observaţii astronomice, atât cu noul telescop, cât şi cu celelalte instrumente aflate în dotarea Observatorului Astronomic din Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.