Profesorul Ioan Adam, distincție pentru recunoașterea performanței în educație

Profesorul de fizică Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad, ce a „crescut” zeci de olimpici la Fizică și Astronomie, a primit, zilele trecute, o distincție din partea oficialilor Ministerului Educației. Pentru că este știut faptul că, la începutul anilor 2000, profesorul Adam a fost cel care a inițiat Olimpiada națională de Astronomie, la ediția din acest an a acestei competiții școlare a primit o distincție „În semn de recunoaștere a înaltei valori profesionale și pentru contribuția științifică și didactică adusă în domeniul Astronomiei și Astrofizicii”.

În intervalul 24-29 mai, municipiul Iași a găzduit etapa națională a celei de-a XXI-a ediții a Olimpiadei de Astronomie. Deschiderea oficială a avut loc vineri, 24 mai, în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Cu acest prilej, profesoara Ana Elisabeta Naghi, inspector școlar general pentru Matematică și Astronomie în cadrul Ministerului Educației, a înmânat câteva distincții „În semn de recunoaștere a înaltei valori profesionale și pentru contribuția științifică și didactică adusă în domeniul Astronomiei și Astrofizicii”. Printre personalitățile care au primit respectiva distincție s-au numărat profesorul Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad, profesorul Dimitrie Olenici, muzeograf astronom la Planetariul / Observatorul Astronomic Suceava, și profesoara Eugenia Marcu, de la Școala „Constantin Brâncuși” Cluj-Napoca.

„Este cunoscut faptul că profesorul Ioan Adam, personalitate de necontestat a Astronomiei românești, are o contribuție deosebită la promovarea Astronomiei și științei, în special în rândul tinerilor, și promovarea României în lume. Activitatea în domeniul educației non-formale evidențiază convingerea că obiectul Astronomie contribuie la stimularea interesului elevilor de gimnaziu și liceu pentru știință și tehnologie, că temele privind călătoriile spațiale și Universul oferă integrarea unor cunoștințe de Fizică, Matematică, Chimie, Biologie, Tehnogie și Inginerie, iar legătura cu Astronomia constituie un motiv frecvent pentru absolvenții de liceu de a alege în învățământul universitar Fizica, Matematica, științele spațiale, Astrofizica. În lipsa unei politici guvernamentale în domeniul educației astronomice, existând foarte puține activități la clasă, legată de conținutul acesteia, remarc inițiativele de pionierat ale profesorului Adam pentru integrarea Astronomiei în programa școlară, conectarea învățământului astronomic la mediile internaționale de Astronomie, organizarea Olimpiadei naționale de Astronomie și a unor concursuri de profil, realizarea unui program pentru pregătirea cadrelor didactice de diverse specialități în domeniul Astronomiei, participare la proiecte naționale și internaționale care evidențiază activitatea elevilor / astronomi amatori. Profesorul Adam a contribuit la creșterea continuă a prestigiului comunității astronomice prin derularea multor proiecte naționale și internaționale, prin rezultatele obținute de copii, elevi și studenți în diverse competiții regionale, naționale și internaționale”, a precizat profesoara Maria Giușcă, vicepreședintele „Sirius” Bârlad.

Aceasta spune că este meritul profesorului Adam, ca urmare a organizării în anul 2000 a Simpozionului Național „Educația și Astronomia în mileniul III” (inclus în Calendarul Activităților Extrașcolare al Ministerului Educației), având ca principal obiectiv organizarea Olimpiadei naționale de Astronomie, precum și a memoriilor și audiențelor, pentru introducerea de către Ministerul Educației în calendarul concursurilor școlare a Olimpiadei naționale de Astronomie și pentru organizarea primei ediții a acestei olimpiade în 2003 la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, urmată de organizarea ediției din 2008, tot la Bârlad.

„Participarea la Olimpiada naţională de Astronomie constituie o provocare atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, şi a deschis posibilitatea afirmării internaționale prin prezența României la Olimpiada Internațională de Astronomie. Profesorul Ioan Adam a fost team liderul echipei României la prima participare a țării noastre la Olimpiada Internațională de Astronomie, desfășurată la Stockholm, în anul 2003. În perioada 2002-2012, a contribuit la selecția și pregătirea elevilor pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică în calitate de lector al Centrului de Performanţă pentru Astronomie, Fizică şi Ştiinţe din Călimăneşti, județul Vâlcea. Având ca îndrumător profesorul Adam, membri ai Asociației «Sirius» au obținut rezultate deosebite în cei 23 de ani de activitate în cadrul organizației, concretizate în: numeroase distincţii și premii naţionale şi internaţionale la Olimpiada Internațională de Astronomie și Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică; nominalizare a observatorilor de meteori la Organizaţia Internaţională de Meteori; certificate de descoperire asteroizi la campania de căutare asteroizi (Astronomers Without Borders și International Astronomical Search Collaboration) – cinci asteroizi până în momentul de față; cel mai bun rezultat dintre cele mai precise ale determinării razei terestre la proiectul internațional «Erathostene»; premiul II și mențiuni la Concursul Internațional «Cassini – om de știință pentru o zi», organizat de NASA și ESA”, mai spune vicepreședintele „Sirius” Bârlad.

Potrivit acesteia, profesorul Adam este inițiator și coordonator de proiecte educaționale incluse în calendarul activităților educative al Ministerului Educației și Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Menționăm câteva proiecte: • Simpozionul Național „Educația și Astronomia în mileniul III” (9 ediții); • Concursul Național „Visând la aștri” (9 ediții); • Concursul Național „Proiecte de astronomie”; • Concursul Regional „Luceafărul” (7 ediții); • Concursul Național „Excelența în Astronomia de amatori” (3 ediții); • Concursul Internațional „Cosmogonia în lucrările scriitorilor români și europeni”; • Realizarea unui calendar astronomic lunar care se bucură de apreciere în rândul publicului larg; • Editarea revistei semestriale „Paşi spre infinit”, cu vizibilitate națională (tiraj de 500 de exemplare), ce contribuie la mediatizarea contribuțiilor originale științifice, observaționale și educaționale ale astronomilor amatori și profesioniști din România, precum și din alte țări europene și la publicarea unor teme care vin în sprijinul olimpicilor la astronomie.

În 2006, profesorul Adam a primit Premiul de excelenţă „Cecilia Banc” pentru popularizarea ştiinţei din partea Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Printr-o activitate complexă și susținută, a demonstrat că Astronomia este un subiect atractiv pentru educație și că se impune predarea Astronomiei în școală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.