Din iulie, va fi majorat salariul minim brut

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.300 lei, cât este în prezent, la 3.700 lei lunar. Astfel, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună. Majorarea a fost aprobată printr-o hotărâre de guvern în cadrul ședinței Executivului de joi, 7 iunie.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă și prin reducerea muncii la negru, și la nivel economic, prin creșterea consumului, cu influență și asupra importului bunurilor de consum și sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor.

„Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Valoarea netă majorată a salariului minim brut pe țară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, astfel că salariații vor primi în mână mai mult cu 284 de lei.

În România, în prezent, beneficiază de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariați activi. De creșterea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariați. Majorarea nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.