Vasluiul, printre noile localități în care românii pot cere certificate de naștere și deces în format digital 

Miercuri, Ministerul Afecerilor Interne a anunțat extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) la nivelul municipiilor reședință de județ Vaslui, Bistrița, Buzău, Focșani, Târgu-Mureș, Piatra–Neamț și Zalău. Astfel, vasluienii vor putea să solicite certificate de naștere și deces în format digital.

Vasluienii pot să solicite certificate de naștere și deces în format digital, după ce sistemul IT de înregistrare exclusiv electronică a acestor evenimente de viață a fost extins în mai multe localități, printre care și Vaslui. În prezent, pentru eliberarea electronică a acestor acte, cetățenii trebuie să vină la ghișeu și să lase ofițerului de stare civilă emailul, urmând să le primească în maxim trei săptămâni, dacă cererea este făcută în țară, sau între două și șase luni, dacă e făcută în străinătate.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat miercuri extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) la nivelul municipiilor reședință de județ Vaslui, Bistrița, Buzău, Focșani, Târgu-Mureș, Piatra–Neamț și Zalău.

În plus, sistemul IT a fost extins și în alte 26 de localități:

Județul Bihor: Aleșd, Beiuș, Marghita, Valea lui Mihai;

Județul Călărași: Oltenița și Budești;

Județul Constanța: Castelu, Comana, Cumpăna, Murfatlar, Poarta Albă, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Eforie, Istria, Peștera, Hârșova, 23 August, Crucea, Chirnogeni, Ovidiu, Aliman, Bărăganu, Ion Corvin, Cuza Vodă;

Județul Gorj: Turcinești;

În toate aceste localități, platforma destinată activității ofițerilor de stare civilă a devenit activă, prin înregistrarea doar în format digital a evenimentelor de viață naștere și deces.

În ceea ce privește obținerea certificatului de naștere sau deces, cetățeanul/aparținătorul poate solicita eliberarea acestuia în format digital sau, la cerere, în format fizic printat pe un formular securizat.

MAI reamintește că, întrucât extinderea Sistemului Informatic Integrat se realizează etapizat, fiind necesară interconectarea celor 3.188 de unități administrativ-teritoriale, platforma destinată prestării serviciilor exclusiv on-line cetățenilor, la momentul actual, nu poate fi accesibilă.

În prezent, pentru a obține un certificat de stare civila naștere sau deces, persoana se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare, respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului/aparținătorului.

Extinderea, la nivel național, a Sistemului Informatic are ca termen de finalizare data de 24 septembrie 2024.

Dacă cererile se fac, încă, fizic, toată activitatea de înregistrare a evenimentelor de stare civilă naştere sau deces se realizează doar în sistem digital în acest sistem informatic, mai spune ministerul.

Termenul de 24 septembrie 2024 marchează finalul punerii în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, la nivel naţional. Atunci Sistemul Informatic va fi disponibil în totalitate atât pentru cetățeni, cât şi pentru instituțiile publice implicate.

„Estimăm că persoanele vor putea depune online cereri pentru înregistrarea evenimentelor de viată, vor putea obține certificate de stare civilă în format digital, sau vor putea solicita prestarea de servicii în domeniul stării civile, în sistem on-line în prima decadă a lunii iulie 2024”, a transmis ministerul.

Eliberarea certificatelor de căsătorie, sau după caz, a duplicatelor certificatelor de căsătorie va fi posibilă tot în jurul datei de 1 iulie. În ceea ce priveşte înregistrarea divorțului în format digital, MAI a transmis că nu poate estima la acest moment o dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.