Campanie electorală presărată de proteste sociale

Pe când „animalele politice”, sau mai puțin politice, se mușcă de nas prin Parlament, dar mai ales se întrec în promisiuni, pe măsură ce se întețește campania electorală, în instituțiile vasluiene crește nemulțumirea socială, angajații confruntându-se cu indiferența politicienilor, care altfel sunt doar zâmbitori și joviali. După protestele muzeografilor și bibliotecarilor, de două zile angajații de la Agenția pentru Protecția Mediului protestează împotriva discriminărilor salariale.  

În ultimele zile, pe măsură ce se întețește campania electorală pentru europarlamentare și alegerile locale, iar „animalele politice” care râvnesc, din nou, funcții, devin tot mai prezente în ziare și pe ecrane, cresc în intensitate și manifestările de nemulțumire ale angajaților vasluieni. La nivel național, în ultimele zile s-au succedat mai multe proteste în rândul bugetarilor, începând cu un miting al Blocului Național Sindical, greva japoneză a angajaților de la Secretariatul General al Guvernului și protestele angajaților din muzeele și bibliotecile din întreaga țară.

În judeul Vaslui, angajații Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui au fost ieri în a doua zi de grevă spontană, întrerupând activitatea, timp de două ore, în semn de protest față de discriminarea salarială și nedreptatea cu care se confruntă, salariile lor fiind mult mai mici decât cele ale celor care lucrează în structurile centrale ale Agenției. „În celelalte instituții județene s-au stabilit salariile similar celor de la nivel central prin O.U.G. nr. 128/2023. Nu se cer majorări de salarii, nu se face grevă, se solicită doar îndreptarea omiterii acestei categorii de funcționari publici din prevederile OUG nr. 128/2023. Conform politicilor și priorităților UE, bugetarea și managementul mediului ambiant sunt de importanță capitală pentru toate țările comunitare; în consecință, dorim ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să nu mai fie „Cenușăreasa” ministerelor Statului Român în privința salarizării angajaților săi”, au transmis protestatarii.

La rândul lor, angajații de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” și Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, ca și cei de la Biblioteca „Nicolae Milescu Spătaru” au protestat, primii chiar pe 18 aprilie, de Ziua Internațională a Muzeelor, Federaţia Sindicală CULTURMEDIA afiliată Confederaţiei Naţionale Sindicale CARTEL ALFA, atrâgând atenția, încă din aprilie, asupra faptului că „Acţiunile guvernului de la sfârşitul anului 2023, culminând cu emiterea OUG 128/2023, au avut ca efect discriminarea făţişă a tuturor salariaţilor din sistemul public al muzeelor şi bibliotecilor din România, în ciuda complexităţii pregătirii personalului, performanţelor profesionale a acestuia, importanţei strategice şi utilităţii domeniului”. Practic, salariaţii din muzeele şi bibliotecile publice din România au fost uitați de către actualii guvernanți, atât din punct de vedere a salarizării salariile, cât și a asigurării condițiilor optime de muncă, pe când alte categorii profesionale dintre bugetari, cum ar fi cadrele didactice, au beneficiat de majorări semnificative a lefurilor și fonduri suplimentare de la bugetul de stat.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.