Rotary Club Bârlad s-a ținut de cuvânt: a dotat spitalul bârlădean cu o instalaţie de generare a oxigenului medical!

Așa cum a anunțat în urmă cu câteva luni, iată că, ieri, a fost inaugurată instalaţia de generare a oxigenului medical cu care a fost dotată Secția de Pneumologie a Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Este vorba despre o investiție în valoare de aproape 60.000 de euro, făcută de Clubul Rotary Bârlad care a accesat un grant internaţional la care au participat cluburi şi districte rotariene din SUA, Marea Britanie şi România, dar și mai multor sponsori din județ.

La finele lui decembrie 2023, reprezentanții Rotary Club Bârlad, organizație non-profit din care fac parte 25 de oameni de afaceri, medici, profesori, ingineri, etc. din oraș, anunțau că, în această lună, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad va intra în posesia unor noi aparate medicale vitale pentru tratarea unor pacienți ce necesită oxigen pentru a putea trăi. Este vorba despre o nouă donație importantă din partea „rotarienilor”, care continuă să organizeze campanii umanitare pentru dotarea secțiilor spitalului.

De această dată, a fost avută în vedere Secția de Pneumologie, care a fost dotată cu o instalaţie de generare a oxigenului medical, capabilă să asigure alimentarea simultană cu oxigen medical pentru 63 de paturi. Acest generator, importat din UE, ce produce oxigen cu o puritate de minimum 93%, la o presiune de 7 atmosfere, va funcţiona într-un spaţiu special destinat lângă secţia de Pneumologie. Echipamentul se adăugă celorlalte 24 de unităţi mobile care deserveau până acum saloanele și care s-au dovedit insuficiente, mai ales în perioada pandemiei.

Valoarea donaţiei se apropie de 60.000 de euro, iar suma a fost colectată cu ajutorul unui Global Grant, la care au implicaţi sponsori din Bârlad, cluburi din Bucureşti, SUA și Marea Britanie, dar și districte rotariene şi organizaţia Rotary Internaţional.

„Ideea de a achiziționa, monta și dona o stație de generare a oxigenului medical Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad s-a născut din nevoia acută a Secției de Pneumologie. Suferința permanentă a pacienților, exprimată prin propoziția «nu avem suficient aer», a demonstrat personalului medical faptul că dotarea existentă, respectiv concentratoare portabile de oxigen, este subdimensionată raportat la necesarul secției. Ca atare, prin eforturile reunite ale Clubului Rotary Bârlad și ale conducerii spitalului bârlădean, s-a creat un proiect ambițios. Clubul nostru și-a asumat achiziția și montarea stației de generare a oxigenului, iar spitalul a asigurat platforma și alimentările necesare funcționării stației, precum și transportul oxigenului până la patul celor aflați în suferință”, a precizat Maria Lăcrămioara Rotaru, secretarul Rotary Club Bârlad și coordonatorul proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.