Şcolile vasluiene trebuie să realizeze planuri de intervenție pentru îmbunătățirea performanțelor elevilor de clasa a VIII-a

Ministerul Educației a trimis Inspectoratului Școla o adresă în care prezintă acțiunile pe care directorii de școli trebuie să le întreprindă pentru pregătirea examenului de Evaluare Națională 2024. În județul Vaslui doar circa 47% dintre elevii vasluieni din anul terminal de gimnaziu au reușit să obţină medii peste 5 la sumilarea evaluării naționale.

În această săptămână Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, ca și celelalte inspectorate școlare din țară, trebuie să realizeze, să analizeze și să prezinte analiza gradului de reușită pe itemi, dat fiind faptul că datele furnizate de platforma de evaluare digitalizată permit acest lucru. Ordinul este venit de la București, Ministerul Educației trimițând inspectoratelor o adresă în care prezintă acțiunile pe care directorii de școli trebuie să le întreprindă pentru pregătirea examenului de Evaluare Națională 2024.

În funcție de concluziile analizei, vor fi stabilite măsurile și recomandările la nivel de județ, iar de săptămâna viitoare vor fi organizate webinarii de către inspectorii de specialitate cu profesorii de discipline de examen. De asemenea, școlile vor fi sprijinite în realizarea planurilor de intervenție, iar aplicarea măsurilor stabilite în aceste planuri va trebui monitorizată de IŞJ.

Şcolile trebuie să organizeze, până pe 22 martie 2024, întâlniri cu părinții, pentru prezentarea gradului de reușită la itemi, de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, analiza rezultatelor, prezentarea constatărilor, a măsurilor remediale și a modului de lucru stabilit la nivel de școală/clasă, pentru îmbunătățirea performanțelor elevilor.

Ministrul Educației, Lidia Deca, declara săptămâna trecută că școlile cu o medie a rezultatelor sub 7 la simularea Evaluării Naționale 2024 vor avea un plan dedicat de intervenție.

Remintim că doar circa 47% dintre elevii vasluieni din anul terminal de gimnaziu au reușit să obţină medii peste 5 și doar 30% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simulare au reușit să ia note peste 5 la matematică. În schimb, aproape două treimi s-au descurcat mai bine la proba de limba și literatura română, obţinând note de trecere. Au existat și elevi vasluieni care au reușit să ia note de zece, fiind acordate 2 note maxime, din totalul de 90 astfel de note înregistrate la nivel naţional.

Situaţia înregistrată la nivelul judeţului este similară cu cea de la nivel naţional. Din datele prezentate de Ministerul Educaţiei, mai bine de jumătate dintre viitorii absolvenţi de gimnaziu din întreaga ţară nu au avut note peste 7 la proba de limba și literatura română, iar 26,02% dintre ei nu au reușit să ia măcar nota 5 la această probă. La matematică, situaţia este dezastruoasă și la nivel naţional: 57,63% din note sunt sub 5, și doar 17,33% din elevi au obţinut note mai mari de 7,00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.