Patru bârlădence merg la naționala de Neogreacă

În urma clasării pe locurile fruntașe la Olimpiada județeană de Neogreacă, patru eleve din Bârlad s-au calificat la faza națională a competiției școlare, ce se va desfășura în ultima parte a lunii aprilie, la Ploiești.

Și în acest an, județul Vaslui va fi reprezentat la Olimpiada națională de Neogreacă (greaca modernă) tot de patru eleve din clasele VII-X, din Bârlad, care au reușit să obțină rezultate excepționale la faza județeană a competiției școlare, desfășurată pe 23 martie, la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad.

Din cele patru calificate, două învață la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, una la Școala Gimnazială „George Tutoveanu” și una la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. „Codrenistele” care vor reprezenta județul la etapa națională a olimpiadei sunt: Elena-Gabriela Goraș (clasa a X-a) și Maria-Alexia Râpă (clasa a XI-a). De la Școala „George Tutoveanu” va merge la Ploiești eleva Alexia-Maria Coatu (clasa a VIII-a), iar de la Liceul „Mihai Eminescu” – eleva Daria-Andreea Șerban (clasa a IX-a). Toate cele patru eleve sunt îndrumate de profesoara Afrodita Siriopol, președintele Comunității Elene din Bârlad, care le călăuzește pași în tainele acestei limbi moderne și care, an de an, obține rezultate notabile împreună cu cei pasionații de limba Neogreacă.

„Olimpiada este inițiată și organizată de Uniunea Elenă din România (UER) din anul 2002 și se încadrează, începând din anul școlar 2009-2010, în seria olimpiadelor și concursurilor naționale școlare cuprinse în Calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare naționale finanțate de Ministerul Educației. În cadrul acestei olimpiade, se evaluează nivelul competențelor generale de comunicare, care vizează receptarea textelor scrise în diferite situații de comunicare, redactarea unui text simplu și coerent pe teme familiare sau de interes personal, descriind experiențe și impresii, elaborarea unui eseu pe o temă dată, transferul și medierea mesajelor în situații variate de comunicare. Olimpiada de Limba Neogreacă se desfășoară pe nivel de competență lingvistică și pe categorii de vârstă, respectând standardele Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi: A1 – categoria începători, organizat pe două categorii: A1 (ciclul gimnazial) și A1 (ciclul liceal), A2; mediu: B1 – B2; avansați: C1 – C2. Conform regulamentului, în urma evaluării lucrărilor, primii elevi din ierarhia la nivel județean având punctajele cele mai mari s-au calificat pentru participarea la faza națională a acestei competiții, care va avea loc în perioada 26-28 aprilie, la Ploiești, în județul Prahova”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

„Considerăm că, în cadrul etapei județene, a fost vizat principalul obiectiv al olimpiadei: identificarea și valorizarea elevilor cu un înalt nivel de competență în domeniul limbii, culturii și civilizației neoelene, precum și promovarea excelenței în acest domeniu, în vederea susținerii identității lingvistice și culturale a grecilor de pretutindeni. Îi felicităm pe toți participanții la această olimpiadă și pe profesorul îndrumător! Le dorim mult succes elevilor bârlădeni, care vor reprezenta județul Vaslui la etapa națională a acestei competiții! Totodată, le mulțumim gazdelor noastre, care an de an susțin organizarea acestei olimpiade!”, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.