Mari probleme în AUR! Liderul de la Bârlad și-a dat demisia: „Nu este corect și etic!”

Acuzând modul de funcționare al alianței, despre care spune că nu este „corect și etic”, la exact un an de la alegerea în fruntea organizației din Bârlad, Octavian Chiriac și-a anunțat demisia. „Din punctul meu de vedere, la nivelul județului Vaslui partidul nu mai este al membrilor AUR”, spune Chiriac, care susține că partidul este „o minciună îmbrăcată frumos” și că există „o conducere subterană”. Nemulțumirea liderului bârlădean este împărtășită de mulți alți membri, care însă se consideră „prea mici”.

În urmă cu doar câteva luni, organizația din județul Vaslui a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) părea una puternică și bine ancorată în județ, aflată într-un marș sigur către un rezultat și mai bun decât la precedentele alegeri, când a realizat o surpriză de proporții. Prezența foarte bună în mediul online (care i-a și adus, într-o bună măsură, și succesul electoral trecut) era întregită de deplasările foarte frecvente în teritoriu, mai ales în mediul rural, dar și prin orașe gecile și tricourile galbene aducând mesajele partidului în ochii și la urechile imensei majorități a vasluienilor.

În mod surprinzător, ceea ce a adus cele mai mari probleme organizației vasluiene a fost tocmai …apropierea alegerilor.

Dacă, în urmă cu patru ani, Organizația Județeană a AUR Vaslui nu găsea condidați printre vasluieni pentru alegerile parlamentare, fiind nevoită să se bazeze pe „surse externe” și să fie reprezentată la nivel parlamentar de moldoveanca Raisa Enachi, autohtonii nefiind încrezători în succesul electoral al partidului, acum mulți se înghesuie la „borcanul cu miere” pe care îl reprezintă perspectivele electorale ale acestei formațiuni, care este încă pe un trend de creștere în preferințele românilor. Așa s-a făcut că, cu aportul duplicității conducerii centrale, auriștii vasluieni s-au trezit cu tot felul de „caractere”, personaje care de care mai dubioase, cocoțate direct în fruntea organizației, oameni care până atunci nu avuseseră nici în clin, nici în mânecă cu organizația locală, nici nu organizarea, nici nu munca de partid, cu propaganda din teritoriu.

Primul șoc pentru vasluieni a fost numirea unei oarecare Laura Gherasim, vasluiancă la origine, plecată de peste 20 de ani de acasă, devenită mai întâi candidată „a vasluienilor” pentru Parlamentul European, deși nici nu s-a sinchisit să participe la lansarea oficială a candidaților la europarlamentare organizată de auriștii vasluieni anul trecut la Casa de Cultură. În urmă cu mai bine de o lună, secretarul general al partidului, Titus Păunescu, sosea special la Vaslui pentru a-i anunța pe auriștii autohtoni că au o nouă conducere, în care Laura Gherasim devenea coordonator județean, secondată de ziaristul Lucian Timofticiuc, până atunci un adversar înfocat al AUR, care trebuia să o îndrume în chestiuni de politică locală și relații cu presa.

AUR, „o minciună îmbrăcată frumos”

În acest context, decizia de ieri a președintelui din Bârlad de a-și da demisia, luată chiar la un an de la alegerea sa în funcție, eveniment petrecut în prezența liderului George Simion, nu vine deloc ca o mare supriză pentru mulți membri de partid, ei înșiși extrem de nemulțumiți.

„Timp de aproape doi ani, am reprezentat cu succes acest partid, aducându-l de la zero la un nivel competitiv, contribuind la consolidarea sa și la creșterea prestigiului său, atât în municipiul Bârlad, cât și în întreg județul Vaslui. Am fost ghidat de principii solide, ce definesc esența mea. Cu regret, am descoperit că realitatea din spatele acestui partid nu corespunde cu ceea ce credeam că reprezintă. Astfel, având o conduită morală care mi-a adus respectul și încrederea oamenilor din județ, nu pot continua să reprezint acest partid. Am înțeles cum funcționează această alianță și nu se potrivește cu ceea ce eu consider a fi corect și etic, iar din acest motiv am ales să iau această decizie. Mulțumiri sincere celor din conducerea națională pentru respectul acordat, prezentandu-mi indirect situația reală din spatele acestui partid”, spune Octavian Chiriac într-un mesaj adresat atât membrilor de partid, dar și presei.

Cea mai mare nemulțumire a liderului de la Bârlad este legată de confiscarea partidului. „Consider că, la nivelul județului Vaslui, partidul nu mai este al membrilor AUR”, spune Chiriac, care mărturisește acum că formațiunea nu este decât „o minciună îmbrăcată frumos” și are „o conducere subterană”.  

„Noi ăștia mici suntem doar cu munca”

Spusele de astăzi ale lui Chiriac sunt întărite de aceea ce spuneau și alți membrii ai AUR în urmă cu o lună, când s-au „trezit” cu o conducere nouă și candidați numiți de la București. „Noi ăștia mici suntem doar cu munca”, spunea Mihai Postolache, vădit dezamăgit, care își amintea cum, în urmă cu patru ani, a început de jos munca de constituire a organizației politice, „alături de alți 3-4 oameni”. „Noi nu de șefi ducem lipsă în România, de muncitori ducem lipsă”, spune Postolache, care le reproșa celor care vor să profite de ascensiunea partidului că nu au făcut „muncă la picior”. „Am intrat în politică doar de 4 ani. Am considerat că avem nevoie de oameni noi, curați, care să facă treabă”, a mai spus Postolache, care, referindu-se la schimbarea conducerii, a adăugat: „Suntem precum cloșca cu vulpea, când vine vulpea și mănâncă cloșca și puii nu știu încotro s-o apuce”.   

„Sunt lucruri care mă depășesc”, spunea și Vlad Dicu, președintele Organizației Muncipale Vaslui, numit coordonatorul județean al partidului, Dicu fiind unul dintre cei care au acceptat noile directive, susținând că este „prea mic” pentru aceste jocuri politice.

În acest timp, declarând direct că acceptă în partid pe oricine ar veni de la alte formațiuni, organizația centrală a AUR pare hotărâtă să exceleze la capitole detestate de majoritatea românilor care și-au întors privirea către AUR tocmai în speranța că acest partid, care se pretindea curat și onest, este diferit și nu practică „scamatoriile” politicianiste, meschine și mizerabile ale „partidelor trandiționale”. „Ghinion!”, celebra vorbă a unui nu mai puțin celebru personaj din categoria celor pe care votanții AUR nu ar vrea să-i mai vadă și audă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.