Expoziție de icoane, miniaturi, grafică, tehnici de șevalet și postere de restaurare la Muzeul Județean

În Postul Paștelui, Muzeul Județean Vaslui aduce vasluienilor o expoziție de icoane, miniaturi, grafică, tehnici de șevalet și postere de restaurare, „Din tradiție în contemporaneitate”, a cărei vernisaj va avea loc vineri, pe 29 martie 2024. Expoziția „Din tradiție în contemporaneitate” cuprinde lucrări ale unor studenți, masteranzi și profesori ai Secției „Artă Sacră” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui va organiza vineri, 29 martie 2024, ora 13:00, în Sala „Multimedia” a instituției, vernisajul expoziției de icoane, miniaturi, grafică, tehnici de șevalet și postere de restaurare „Din tradiție în contemporaneitate”. Expoziția cuprinde lucrări ale studenților, masteranzilor și cadrelor didactice ale Secției „Artă Sacră” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

„Expoziția „Din tradiție în contemporaneitate” promovează studiile academice în domeniul artei sacre, ilustrând munca în domeniul picturii bisericești, a restaurării icoanelor, cărților și documentelor vechi, alături de studiile programului de Master – „Artă Sacră în Patrimoniul Cultural”. Proiectul expozițional „Din tradiție în contemporaneitate” este coordonat de profesorii: conf. univ. dr. Elena Ardelean, lect. univ. dr. Bogdan Cojocea, conf. univ. dr. Georgeta-Merișor Dominte, lect. univ. dr. Vasile Tudor și lect. univ. dr. Petru Sofragiu, iar în cadrul expoziției participă și prof. univ. dr. Nicoleta Melniciuc-Puică și conf. univ. dr. Mina Moșneagu”, se arată în comunicatul publicat de Muzeul Județean.

Expoziția care are loc în Postul Paștelui se înscrie și în seria de evenimente organizate cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înființarea secției de Artă sacră.

Vernisajul vine după ce vineri, pe 24 martie 2024, în Duminica Ortodoxiei, la liturghia care a avut loc la Catedrala Episcopală, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a vorbit tocmai despre însemnătatea icoanelor și diferența dintre icoană și imagine: „Duminica Ortodoxiei este despre imagine transpusă în icoană. Există o diferență fundamentală între icoană și imagine. Unul dintre gânditorii francezi care s-au oprit asupra hotărârii dogmatice a Sinodului VII ecumenic, care statornicește adevărul despre icoană, ne spune că icoana trimite întotdeauna înspre cineva, dincolo de lumea aceasta. Icoana trimite înspre ceva nevăzut, invizibil, spiritual, înspre o anumită persoană. În schimb, imaginea rămâne doar la sine însăși, nu trimite la nimic. Niciodată nu vom putea spune că o fotografie ne vorbește. În schimb, icoana este cea care ne vede și ne și vorbește”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.