Bârladul sărbătorește, pentru al doisprezecelea an, „Ora Pământului”

Și în 2024, Bârladul se numără printre miile de orașe din lume care susțin „Ora Pământului”, cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie. Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20.30 – 21.30, atât populația cât și instituțiile publice și firmele din oraș sunt îndemnate să-și arate sprijinul, stingând în mod simbolic luminile.

Începând cu 2007, când Australia a dat startul, anual, în ultima sâmbătă din luna martie, întreg mapamondul marchează „Earth Hour / Ora Pământului”. Pentru a arăta că le pasă de mediul înconjurător, instituțiile publice, companiile și organizațiile sunt invitate să scoată din priză toate electronicele și electrocasnicele și să stingă becurile măcar pentru o oră. Invitația este adresată și cetățenilor care, indiferent că se uită la TV, se joacă pe calculator, ascultă emisiuni radio sau citesc o carte, sunt rugați să stingă becurile și să renunțe la tot ce au în priză în intervalul orar 20.30 – 21.30. În acest an, Ora Pământului va fi marcată pe 23 martie.

La Bârlad, unde ampla manifestare de mediu este marcată pentru al doisprezecelea an consecutiv, luminile stradale vor fi stinse în zona centrală a orașului la inițiativa Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”. În plus, așa cum s-a întâmplat și între anii 2013-2019 și în 2022-2023, și la ediția din acest an a „Orei Pământului” vor fi realizate observații în stradă, întrerupte între 2020-2021 din cauza pandemiei.

„În România, evenimentul a fost sărbătorit prima dată în anul 2009, iar din 2013 şi oraşul Bârlad s-a alăturat acestei manifestări, prin iniţiativa echipei de la Observatorul Astronomic al Muzeului «Vasile Pârvan». Cu acest prilej, instituţia noastră va organiza observaţii astronomice în stradă. Primăria Bârlad ne va susţine în această activitate şi va solicita oprirea iluminatului public în data de 23 martie 2024, intervalul orar 20.30 – 21.30. În timp ce publicul va privi prin telescop Luna şi planeta Jupiter, elevii de la Colegiul Naţional «Gheorghe Roşca Codreanu», împreună cu o parte dintre membrii Astroclubului «Perseus» vor desena constelaţii pe asfalt şi vor marca stelele de pe cer cu candele sau lumânări. Trebuie să amintim că observaţiile astronomice sunt posibile doar dacă cerul va fi senin!”, a precizat Dumitru Ciprian Vîntdevară, șeful Secţiei Ştiinţele Universului şi ale Vieţii din cadrul muzeului bârlădean.

La nivel mondial, evenimentul este organizat cu scopul conștientizării globale asupra impactului negativ asupra mediului, cauzat de consumul excesiv de resurse energetice. În România, „Ora Pământului” se sărbătorește începând cu 2009, iar la nivel mondial din 2007, când WWF (World Wide Fund for Nature) Australia a organizat prima ediție, în orașul Sydney. Acum, comunitatea de susținători „Earth Hour” a atins peste două miliarde de oameni, din mai mult de 8.000 de orașe, amplasate în mai mult de 195 de țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.