Funcționarii din primăriile din județ, în grevă de avertisment

Primăriile din mai multe comune din județul Vaslui vor avea activitatea afectatată, astăzi, miercuri, 31 ianuarie, între orele 11:00-13:00, când funcționarii sindicaliști se află în grevă de avertisment. Sindicaliștii spun că nu vor majorări salariale, ci doar să le fie actualizate salariile, nemulțumiți că de 5 ani acestea le sunt blocate. 

Sindicaliștii din primăriile de comune din județul Vaslui au intrat în grevă de avertisment. Salariile le sunt raportate la salariul minim pe țară, care a fost majorat treptat, însă funcționarii spun că salariile lor nu au mai fost actualizate. Oamenii spun că, în medie, primesc cu 1.000 de lei mai puțin decât ar avea dreptul.

Dacă Guvernul tot nu le va rezolva solicitările, atunci sindicaliștii amenință că vor declanșa greva generală începând cu data de 5 februarie 2024. La nivel național se anunță proteste în 813 primării. Lista completă este publicată pe pagina de internet sindicatul SCOR.

„Încă de pe 25 ianaurie, am notificat Guvernul cu privire la declanşarea grevei generale în sectorul de activitate administraţie publică. Calendarul acţiunilor de protest este unul extrem de clar şi este dat de lege, grevă de avertisment în 31 ianuarie şi grevă generală pe termen nelimitat, începând cu 5 februarie. Acţiunea noastră de protest are trei revendicări, între care cea principală este aplicarea integrală a Legii salarizării pentru personalul din administraţia publică. Este de precizat că nu solicităm majorări salariale, vrem doar să se acorde ce este scris în lege – salariul minim pe economie înmulţit cu coeficientul pe care sindicatul l-a negociat cu primarul”, a declarat Lucian Puiu, preşedintele Federaţiei Columna – SCOR.

„S-a văzut, toți cei care au declanșat sau amenințat cu greva generală, au primit măriri salariale, măriri la care, și noi, funcționarii din primării avem dreptul, în conformitate cu Legea salarizării unitare a bugetarilor. Actul normativ există încă din 2010, iar în acest an a fost actualizată, însă pentru noi, funcționarii din primării, nu a fost pusă niciodată în practică! Nu este corect! Avem și noi, la fel ca cei din sănătate, din învățământ, ca ceilalți bugetari, familii, copii, și pentru noi a fost inflație, sunt creșteri de prețuri, în schimb, salariile ne-au stat pe loc”, a explicat un funcționar dintr-o primărie vasluiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.