Alertă de pestă porcină la Tanacu

10 purcei decedați într-o exploatație din Tanacu au pus în alertă autortiățile, care au plasat restul animalelor sub supraveghere pentru suspiciunea de pestă porcină africană. Prefectul face apel la proprietarii de animale să anunțe cazurile de îmbolnăvire sau deces la porci.

„Am convocat astăzi în ședință membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor şi a Zoonozelor, pentru a stabili măsurile care trrbuiesc luate în urma situației critice identificate în comuna Tanacu, județul Vaslui”, a transmis astăzi prefectul Daniel Onofrei, care a arătat că marți, pe 30 ianuarie 2024, în urma unei alerte privind starea de sănătate a animalelor, echipa de specialiști a constatat simptome de boală la o suină și decesul a 10 purcei.

Într-o exploatație din Tanacu s-au găsit 3 suine adulte și 7 purcei, iar echipa care s-a deplasat la fața locului a decis plasare animalelor sub supraveghere pentru suspiciunea de pestă porcină africană.

„Pentru evitarea diseminării virusului au fost aduse la cunoștință proprietarului măsurile sanitar veterinare ce trebuiesc respectate și s-a amplasat un dezinfector pentru încălțăminte la intrarea în exploatație”, a mai spus prefectul, care a subliniat importanța anunțării imediate a oricărui caz de imbolnăvire sau deces la porci și a reamintit vasluienilor cetățenilor că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar impactul economic și social este major.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.