Atenție la trichineloză! Nu consumați carne de porc și de mistreț netestată!

Pentru că ne apropiem de sărbătorile de iarnă și lumea începe să sacrifice porcii din gospodărie pentru preparatele tradiționale de Crăciun, autoritățile sanitare din județ avertizează: carnea de porc nu trebuie consumată înainte de a fi testată trichineloscopic. Recomandarea este valabilă și în cazul cărnii și preparatelor din mistreț. 

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui atrage atenția asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză. Este vorba despre o zoonoză (boală infecțioasă transmisă de la animal la om) cauzată de viermi rotunzi (parazit nematod) din genul Trichinella sppiralis. Oamenii, dar și animalele domestice și sălbatice se pot infecta și deveni astfel purtători. Porcii domestici, mistreții, urșii, rozătoarele și caii sunt animale-rezervor de paraziți.

„Infestarea cu Trichinella sppiralis apare la nivel mondial cel mai frecvent în regiunile cu climă temperată. Pe plan mondial, apar în fiecare an circa 10.000 de infestări umane. Factorii culturali, precum gastronomiile tradiționale pe bază de carne sau produse derivate din carne crudă sau insuficient preparată termic, au rol important în epidemiologia bolii”, spun reprezentanții DSP Vaslui. 

Trichineloza la om în Uniunea Europeană 

Potrivit aceleiași surse, în anul 2021, numărul cazurilor confirmate de trichineloză umană în Uniunea Europeană (UE) a fost de 77, ceea ce corespunde unei rate de notificare de 0,02 la 100.000 de locuitori, în scădere cu 32,5% comparativ cu anul 2020 (0,03 la 100.000 de locuitori). În 2021, au fost raportate 29 de cazuri (36,7%) de trichineloză cu statut și cu țara de călătorie cunoscute, dobândite în UE. Austria a raportat două cazuri de trichineloză asociate călătoriilor în afara UE. Pentru 46 de cazuri (59,7%), informațiile de călătorie nu au fost raportate.

Trichineloza la animale (domestice și sălbatice) în Uniunea Europeană

„În 2019, 2020 și 2021, s-au raportat cazuri de Trichinella sppiralis la porci din șase (Bulgaria, Croația, Franța, Polonia, România și Spania), șapte (Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, România și Spania) și respectiv șase state membre (Croația, Finlanda, Franța, Polonia, România și Spania). Nu au fost raportate infecții cu Trichinella sppiralis la porcii adăpostiți în condiții controlate. Dintre porcii care nu sunt ținuți în condiții de adăpostire controlate, 0,0001% au fost pozitivi pentru Trichinella sppiralis. România a raportat majoritatea porcilor pozitivi (81), urmată de Polonia (19), Spania (13), Croația (5), Finlanda(1) și Franța (1). În 2021, proporția de mistreți vânați care au fost testați pozitivi a fost de 0,07%. Proporția de vulpi pozitive a fost de 1,6% în 2021, mai mare comparativ cu rata de 0,9% în anul 2020. România contribuie la statistica europeană cu cele mai multe cazuri umane, cât și la animale. Cazurile raportate la om în România afectează, în special, adulții”, au precizat oficialii DSP Vaslui. 

Boala la om

Rezervorul de infecție este reprezentat de animalele domestice (porc), sălbatice sau comensale (șobolani). Larvele nematodului parazitează musculatura mamiferelor, iar omul se poate infecta prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special de porc, de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Receptivitatea este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile. Boala nu se transmite interuman.

„Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de: – consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; – unele obiceiuri culinare, cu prepararea termică insuficientă (prepararea “în sânge”, sărare, afumare și uscare); – achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; – tăierea clandestină a animalelor. La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție gravă spre deces din cauza complicațiilor. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestare a cărnii și de rezistența organismului. Evoluția bolii cuprinde: – perioadă de incubaţie, cu durată între 2 și 28 zile; – perioada asimptomatică corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulți, la nivelul intestinului subțire; – un stadiu intestinal, manifestat prin diaree însoțită sau nu de febră, dureri abdominale, anorexie; – un stadiu de invazie musculară, corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striată; este caracterizat mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40°C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm); – o perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi”, menționează Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui. 

Potrivit specialiștilor, o persoană are trichineloză dacă manifestă cel puțin trei dintre următoarele simptome: febră; sensibilitate și dureri musculare;  diaree; edem facial; hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene. Boala poate evolua sporadic sau în focare familiale/de colectivitate. Măsurile ce trebuie luate față de persoanele expuse sunt: – persoanele care au consumat din alimentul infestat cu Trichinella sppiralis vor fi supravegheate din punct de vedere clinic de către medicul de familie care va îndruma eventualele cazuri nou-depistate către cel mai apropiat spital/secție de Boli Infecțioase; – cazurile nou-depistate vor fi raportate imediat către DSP Vaslui.

„Pentru a preveni îmbolnăvirile, facem următoarele recomandări populației: – achiziționarea de animale de la unități avizate sanitar; – achiziționarea cărnii numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar; – trimiterea probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru examen trichineloscopic și respectarea recomandărilor autorităților; – la tocarea cărnii de porc/vânat, folosirea unei mașini de tocat destinată acestei activități și curățarea acesteia înainte și după folosire, precum și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite; – înaintea gătirii, în vederea distrugerii chisturilor, se recomandă congelarea cărnii la o temperatură între (-)15°C și (-)25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm; – în timpul gătirii, atingerea temperaturii de 71°C în toata masa de carne, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri; – prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale. Decembrie este luna în care se sacrifică porci în gospodăriile țărănești, iar apoi se consumă carnea sub diferite forme. Metodele de sărare, uscare, afumare sau procesare cu microunde a cărnii nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim minus 15 grade Celsius. Larvele se distrug și în cazul prelucrării termice a cărnii la o temperatură de peste plus 70 de grade Celsius. Înainte de a prepara toba, caltaboșul, sângeretele, cârnații sau alte produse, este necesară realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella sppiralis. Recomandarea fermă este de testarea cărnii de porc sau de mistreț”, mai transmit oficialii DSP Vaslui. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.