Dacă restul vasluienilor au petrecut sau s-au odihnit în zilele minivacanței de Crăciun, pompierii militari vasluieni au intervenit pentru stingerea a două incendii, la Iana și în comuna Puiești, și la 6 accidente rutiere, acordând primul ajutor medical, efectuând manevre de descarcerare și asigurând măsurile PSI specifice. Salvatorii vasluieni au asigurat intervenția la 67 de misiuni SMURD, precum și la 15 alte misiuni specifice.
În perioada minivacanței de Crăciun pompierii militari vasluieni au acționat în 90 misiuni și acțiuni operative (misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, primului ajutor calificat și descarcerare, limitarea și lichidarea incendiilor, accidente rutiere, alte intervenții și misiuni specifice).
„În perioada minivacanței prilejuite de sărbătorirea Nașterii Domnului, pompierii militari din cadrul celor patru subunități de intervenție și a celor două puncte de lucru ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui au acționat în 90 misiuni și acțiuni operative (misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, primului ajutor calificat și descarcerare, limitarea și lichidarea incendiilor, accidente rutiere, alte intervenții și misiuni specifice). Astfel, în această perioadă, a fost solicitată intervenția pompierilor militari pentru limitarea și lichidarea a două incendii , în localitățile Iana (comuna Iana) și Bărtăluș – Mocani (comuna Puiești). În urma producerii a șase accidente rutiere, salvatorii militari au acordat primul ajutor medical, au efectuat manevre de descarcerare (în anumite situații) și au asigurat măsurile PSI specifice”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui, care a mai precizat că, în afara acestor evenimente, salvatorii vasluieni au asigurat intervenția la 67 de misiuni SMURD, precum și la 15 alte misiuni specifice.
Pe 24 decembrie, începând cu ora 15:23, pompierii militari bârlădeni au acționat pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o locuință din localitatea Bărtăluș – Mocani, comuna Puiești. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere generalizată la întregul imobil, existând pericolul de propagare a flăcărilor și la o casă învecinată. Proprietarul locuinței, un bărbat de 67 ani a suferit arsuri de gradele I și II la nivelul feței, gâtului și membrelor superioare, acesta fiind transportat la spital de un echipaj aparținând Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui. După aproximativ o oră și jumătate de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, pompierii reușind să salveze imobilul învecinat. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost fumatul în loc nepermis/neamenajat corespunzător.
Pe 23 decembrie, începând cu ora 13:14, Detașamentul de pompieri Bârlad a intervinit cu o autospecială pentru descarcerare, o autospecială de stingere cu apă și spumă (autospecială echipată cu modul pentru descarcerare), o ambulanță SMURD tip C1 (terapie intensivă mobilă) , o ambulanță SMURD tip B2 (echipaj de prim ajutor) și echipaje specializate, pentru descarcerarea, evaluarea, acordarea primului ajutor și asigurarea măsurilor PSI, în urma producerii unui accident rutier pe DE 581 (DN24) în raza localității Sălcioara, comuna Banca. La intervenție au participt și două ambulanțe aparținând SAJ Vaslui, substația Bârlad.
În accident au fost implicate două autoturisme, în care se aflau șase persoane, între care și doi copii minori. Până la sosirea echipajelor de intervenție, patru persoane s-au autoevacuat. Pompierii au găsit două victime încarcerate. După descarcerarea victimelor, evaluarea și acordarea primului ajutor calificat, acestea au fost transportate la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal „Elena Beldiman” Bârlad, în cod roșu de urgență medicală.
Celelalte patru victime , doi adulți și doi copii au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, victimele acuzând dureri cervicale și ale membrelor superioare.
„Vă reamintim că informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență. Atragem atenția că încălzirea locuinței trebuie să se desfășoare în siguranță, astfel că, vă recomandăm să respectați următoarele măsuri:
• Verificați toate echipamentele electrice! Nu folosiți radiatoare, calorifere electrice și aeroterme cu improvizații sau defecțiuni!
• Curățați coșurile de fum! Apelați la personal specializat pentru a verifica sobele și coșurile de evacuare a fumului.
• Verificați periodic instalațiile de gaze și centralele termice! Reviziile se realizează numai de tehnicieni autorizați!
• Nu folosiți niciodată aragazul pentru a vă încălzi! Aragazul folosit pe post de aparat de încălzire a locuinţei poate genera incendii, explozii sau intoxicații, soldate cu pagube materiale și pierderi de vieți.
• Instalați-vă în locuință detectoare de fum și de gaze! Costurile unor astfel de echipamente sunt mici și pot salva vieți”, a mai transmis ISU Vaslui, care a dat asigurări asupra faptului că „pompierii militari vasluieni rămân la datorie pentru asigurarea răspunsului prompt la solicitările cetățenilor aflați în dificultate”.
„Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play”, a comunicat ISU Vaslui.