Dacă majoritatea primăriilor de orașe din țară vor avea mari probleme în a marca sărbătorile de iarnă prin iluminat festiv, din cauza recentei Ordonanțe 90/2023, care interzice practic aceste cheltuieli, Primăria Vaslui etse la adăpost: a semnat contractul de achiziție publică încă din luna august. De atfel, încă de la începutul acestei săptămâni municipalitatea a început montarea iluminatului festiv în oraș.
Municipalitatea vasluiană este la adăpost la capitolul pregătiri pentru Sărbătorile de iarnă de consecințele ordonanței austerității, Primăria Vaslui atribuit contractele de achiziție publică pentru iliminat festiv cu mult înainte ca Guvernul Ciolacu să adopte OUG 90/2023, prin care se reduc cheltuielile bugetare, inclusiv cu referire la această categorie de cheltuieli. Dacă în alte orașe ale țării, pe străzi zilele de Crăciun și Anul nou ar putea ca anul acesta să treacă neobservate, la Vaslui a început deja montarea instalațiilor de iluminat festiv. Asta pentru că, prevăzătoare sau cu gustul festivismului, Primăria Municipiului Vaslui a semnat, prin procedură simplificată, încă de pe 9 august 2023 un contract de atribuire în valoare de 892.415,9 lei cu TVA inclusă, adjudecat de SC MK Lighting SRL, pentru servicii de iluminat festiv în perioada sărbătorilor de iarnă 2023-2024 în municipiul Vaslui și în localitățile componente. Anul trecut Primăria Vaslui a încheiat un astfel de un contract cu SC Euro-Audit Service SRL, cu o valoare de 567.167,98 de lei fără TVA, iar în urmă cu doi ani un contract în valoare de 449.787,74 de lei fără TVA.
Trebuie spus că sumele nu sunt mari, prin comparație cu alte orașe, mai mari sau de simensiuni asemănătoare, Primăria Constanța, spre exemplu, cheltuind anul trecut suma de 2,4 milioane de lei, iar Clujul 1,26 de milioane.
Pe 27 octombrie 2023, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 90/2023, privind aplicarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul în curs, „în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență”. Această țintă de deficit este de 4,4% din PIB. La articolul 1, ordonanța prevede că, în anul 2023, după intrarea în vigoare a acestei OUG, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice nu pot încheia angajamente legale pentru o serie de categorii de cheltuieli. De asemenea, la alineatul 4 al aceluiași articol 1 se prevede că, în anul 2023, odată cu intrarea în vigoare a OUG 90, „instituțiile și autoritățile publice locale nu pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare, cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se rezuma la acestea”.