Membrii „Sirius” Bârlad, printre observatorii mondiali ai Lunii

Câțiva dintre membrii Asociației Astronomice „Sirius” (AAS) Bârlad au luat parte la evenimentul „International Observe the Moon Night”, alăturându-se observatorilor lunari din întreaga lume ce au celebrat Luna.

Evenimentul „International Observe the Moon Night” (Noaptea Internațională pentru Observarea Lunii) se desfășoară, anual, începând din anul 2010, fiind programat în fiecare toamnă nordică, într-o noapte în care Luna este aproape de Primul Pătrar. Deoarece, în octombrie 2023, Luna este la Primul Pătrar pe 22 octombrie, ora 06.29, „International Observe the Moon Night 2023” a avut loc sâmbătă, 21 octombrie.

Cu această ocazie, publicul larg a fost invitat să observe Luna, să afle ce se întâmplă în explorarea lunară, să sărbătorească Luna în artă și cultură și să evidențieze conexiunile culturale și personale cu Luna. Observarea Lunii cu un telescop în apropierea Primului Pătrar are avantajul vizibilății mai multor detalii pe linia dintre lumina și întunericul lunar (terminator).

„În imaginea atașată a Lunii, sunt identificate câteva forme de relief lunare interesante, care au iluminare favorabilă pentru vizualizare telescopică în «International Observe the Moon Night». Luna se află în rotație sincronă cu Pământul, arătând întotdeauna aceeași față, cu partea apropiată marcată de mări vulcanice întunecate, care se află între strălucitoarele zone muntoase ale crustei antice și craterele de impact proeminente”, a explicat profesorul Ioan Adam, președintele AAS Bârlad.

Observarea Lunii inspiră oamenii să continue să observe și alte corpuri cerești. Anul trecut, au participat peste un milion de oameni din 125 de țări. Între iulie 1969 – decembrie 1972, un total de 12 astronauți au aterizat pe suprafața Lunii în cadrul misiunilor Apollo. Misiunile Apollo 11, 12, 14, 15, 16 și 17 au aterizat fiecare în diferite locații de pe suprafața Lunii. Aceste locații, fiecare fascinantă din motivele lor specifice, au eșantionat o gamă largă de geologie și teren lunar, de la câmpii netede până la munți accidentați. Trei dintre regiunile istorice de aterizare sunt vizibile în „International Observe the Moon Night”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.