Dispensar medical modern pentru locuitorii comunei Roșiești

În week-end, în localitatea Roșiești, satul natal al profesorului universitar doctor Dumitru Bagdasar (1893-1946), a fost inaugurat dispensarul medical ce îi poartă numele. Totodată, a fost dezvelit și bustul celebrului neurochirurg.

Au fost finalizate lucrările la dispensarul medical uman din comuna Roșiești, astfel că sâmbătă, 30 septembrie, a avut loc momentul inaugural, prilej cu care a fost sfințit localul și a primit numele unei personalități remarcabile din lumea medicală mondială, prof. dr. Dumitru Bagdasar, născut la Roșiești.

„Dumitru Bagdasar a fost cel care a ridicat dispensarul medical din comuna noastră, iar noi am păstrat arhitectura de odinioară, pentru ca oamenii mai în vârstă și cei tineri să trăiască momentul dispensarului de altădată. Este un dispensar modern, cu o dotare minimă obligatorie pentru desfășurarea unor activități medicale de calitate. Pe parcurs, în funcție de solicitări, vom dota dispensarul și cu materiale de specialitate”, a spus Florin Anea, primarul comunei Roșiești.

Tot cu acest prilej a fost sfințit bustul neurochirurgului de talie mondială, Dumitru Bagdasar, statuia fiind o donație a familiei Bagdasar.

„Prin aceste evenimente, încercăm să readucem în prim plan modele de care România are nevoie. Nevoia, ambiția, curiozitatea sunt stimulii care pot determina oamenii să schimbe lumea. Valorile materiale sunt trecătoare, dar ceea ce poate face omul și creierul lui demonstrează că poate schimba și modela lumea, chiar și atunci când nu era așa de digitală și informală. Curiozitatea de a vedea mai departe a creat meserii noi și dorințe noi”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui cu atribuții de președinte.

În continuare, Centrul Cultural „Nicolae Bagdasar” Roșiești a găzduit un simpozion în care a fost evocată personalitatea lui Dumitru Bagdasar. Au onorat invitația personalități de marcă ale neurochirurgiei românești: academicianul Alexandru Vlad Ciurea, prof. univ. dr. Hortensiu Aldea, șeful Clinicii de Neurochirurgie Iași, medicul Valeriu Lupu și medicul Ionuț Cucu, de la Spitalul „Nicolae Oblu” Iași.

Fiica lui Dumitru Bagdasar, Alexandra, are 88 de ani, și nu a putut fi prezentă la eveniment, fiind stabilită în Statele Unite ale Americii, însă a trimis un mesaj de mulțumire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.