Rugbistul Ionuț Balaban, la Cupa Mondială de Rugby pentru amatori

Organizată pentru prima dată, Cupa Mondială de Rugby pentru Amatori (World Amateur Rugby Festival) are loc între 23 – 30 septembrie, tot în Franța, ca și Cupa Mondială de Rugby, aflată în plină desfășurare. Dacă la competiția pentru jucătorii profesioniști, în lotul României se regăsesc și trei sportivi formați la Bârlad, în speță Ștefan Iancu, Cristi Marian Chirică (căpitanul României) și Gabriel Rupanu, și la cea dedicată amatorilor avem un bârlădean.

Este vorba despre jucătorul pe centru Ionuț Balaban (27 ani), format la Clubul Sportiv Școlar Bârlad, iar ulterior transferat la echipe din Divizia Națională de Seniori și Super Ligă, după care, din septembrie 2021, la echipa franceză Sporting Club Appameen, iar din iunie 2023, la Sport Athletique Parthenaisien, tot din Franța.

Acesta se numără printre cei 30 de jucători din lotul GFP (Gentlemani Fără Principii) Rugby Club, ce reprezintă România la Cupa Mondială de Rugby la nivel amator. România (RC GFP) a fost repartizată în grupa B, alături de reprezentantele din Africa de Sud (Hamilton Sea-Point RFC), Scoția (Oban Lorne Rugby) și Tonga (Kolomotua), meciurile din această grupă fiind programate a se disputa în localitatea Saint-Raphael.

Prima ediție a Cupei Mondiale de Rugby la nivel amator este organizată de către Asociația Festival Mondial de Rugby Amator (AFEMORA), sub egida Comitetului SUD France și a Federației Franceze de Rugby, membri activi în organizarea Rugby World Cup Franța 2023. Formatul competiției este identic cu cel al Cupei Mondiale de Rugby, ce are loc între 8 septembrie – 28 octombrie.

La Cupa Mondială de Rugby rezervată amatorilor participă 16 echipe de club reprezentative din Noua Zeelandă, Franța, Belgia, Uruguay, Țara Galilor, Australia, Georgia, SUA, Africa de Sud, Scoția, Tonga, Anglia, Japonia, Argentina, Chile și România, acestea fiind împărțite  în patru grupe.

Grupa A:
1. TE Awamutu Sports Rugby Club (Noua Zeelandă)
2. Carrasco Polo Club (Argentina)
3. Rugby Club de Frameries (Belgia)
4. Rugby Club Dignois (Franța)

Grupa B
1. Hamilton Sea-Point RFC (Africa de Sud)
2. Oban Lorne Rugby (Scoția)
3. Kolomotua (Tonga)
4. GFP Rugby Club (România)

Grupa C:
1. Llandaff RFC (Țara Galilor)
2. Southern Lions RUFC (Australia)
3. ARC Devebi (Georgia)
4. Rhonis Rugby (SUA)

Grupa D:
1. Rugby Lions (Anglia)
2. Kamaishi IWATE RFC (Japonia)
3. Roldan Rugby Club (Argentina)
4. COBS & COGS (Chile)

Meciurile se vor disputa după următorul program: 23 septembrie – meci grupe; 24 septembrie – meci grupe; 28 septembrie – meciuri de clasificare; 30 septembrie – semifinale, finale. Meciurile din grupe vor avea loc în orașele Port de Bouc (grupa A), Saint Raphaël (grupa B), Arles (grupa C) și Saint Maximin (grupa D). Sferturile de finală vor avea loc la Manosque și Sisteron pe 28 septembrie, meciurile de clasificare (28 septembrie), semifinalele și finalele (30 septembrie) vor avea loc la Digne les Bains.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.