Dacă, în perioada 1 ianuarie – 15 august 2022, pompierii vasluieni s-au confruntat cu 182 de incendii de vegetație uscată, miriște și mărăciniș, în acest an, însă până pe 26 august, aceștia au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 445 de incendii, din care peste 90 au fost incendii de vegetație uscată. Chiar dacă se constată o scădere la jumătate, pompierii atrag atenția cetățenilor să fie responsabili și să nu mai dea foc la miriști și terenuri agricole, întrucât incendiile provocate pot pune în pericol atât viaţa oamenilor cât și pe cea a animalelor.
„Stop arderilor de vegetație uscată și mărăciniș! Alege să fii responsabil!” este avertismentul făcut de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” al Județului Vaslui, care atrag atenția că incendiile din această categorie sunt periculoase întrucât produc victime omenești sau pagube materiale însemnate și că persoanele care recurg la incendierea miriștilor riscă amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei. Avertismentul vine în contextul în care, în ultimul timp, pompierii din județ au fost solicitați să intervină în extrem de multe cazuri de acest gen.
„În județul Vaslui, pe tot parcursul ultimei săptămâni, incendiile de vegetație au distrus suprafețe mari de teren, iar în localitățile Portari, Pribești, Muntenești, Codăești, Mânjești, Miclești, Rânzești, Murgeni, Bârlad, Vaslui și Huși au fost afectate și alte proprietăți ale cetățenilor (anexe gospodărești, garduri, chiar și o autoplatformă încărcată cu baloți). Deși în urma acestor incendii a rămas doar cenușa, există totuși o veste îmbucurătoare, nu au fost înregistrate victime. Doar în unele cazuri punctuale, aceste arderi necontrolate pot fi inițiate fără ca omul să aibă un aport real la izbucnirea acestora. Facem apel către cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și le reamintim că incendierea miriștilor și a altor suprafețe acoperite de vegetație uscată și mărăciniș este interzisă prin lege. Totodată, nu trebuie trecut cu vederea faptul că aceste arderi pot provoca și accidente rutiere, care se pot solda chiar și cu pierderi de vieți omenești, în urma scăderii vizibilităţii pe drumurile publice. Până pe 26 august 2023, pompierii vasluieni au intervenit pentru limitarea și lichidarea a 445 de incendii, peste 90 dintre intervenții fiind pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, mărăciniș și lizieră. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul incendiilor de vegetație uscată a scăzut considerabil, cu aproximativ 50%, la data de 15 august 2022 fiind înregistrate 182 incendii de vegetație uscată, mărăciniș și miriște. Aceste cifre arată atât faptul că activitatea de informare și prevenire a incendiilor a fost bine organizată, cât și faptul că anul 2022 a fost unul atipic, extrem de uscat”, au precizat reprezentanții ISU Vaslui.
„Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omenești este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat și se manifestă în apropierea locuințelor, a căilor rutiere sau a fondurilor forestiere. Rugăm cetățenii să fie mai responsabili și să respecte următoarele măsuri de prevenire atunci când desfășoară activități de igienizare: • condiţii meteorologice fără vânt; • colectarea în grămezi mici a resturilor vegetale, astfel încât arderea să poată fi controlată; • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice și de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o rază de minimum cinci metri; • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; • supravegherea permanentă a arderii; • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor; • obţinerea permisului de lucru cu foc. Atragem atenția că, potrivit HG nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei următoarele fapte: • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi. Fii preventiv, nicidecum distructiv!”, au mai transmis reprezentanții ISU Vaslui.