Consilierii USR Bârlad au strâns semnături pentru Legea „Fără păcănele lângă școli”

Pentru a da un impuls parlamentarilor români ce tărăgănează de luni bune adoptarea inițiativei legislative ce prevede interzicerea spațiilor în care se desfășoară jocuri de noroc pe o distanță de 300 de metri de unitățile de învățământ ori de spitale, consilierii locali bârlădeni din partea USR au ieșit în stradă. Nu au protestat, ci au strâns semnături de la cetățenii care sunt de acord cu inițiativa.

Este vorba despre o lege privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, ce a fost adoptată de Senat încă din 13 martie 2023, dar care a rămas blocată la Camera Deputaților, cameră decizională.

„La articolul 15, alineatul (2), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins: c) spațiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali a unităților și instituțiilor de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestora, unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, unor instituții de credit sau unor instituții financiare nebancare, unor așezăminte de cultură, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și alte asemenea sau în perimetrul delimitat acestora; se interzice desfășurarea de jocuri de noroc în spații care datorită amplasării ar conduce la obstrucționarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locații de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, stații ale mijloacelor de transport în comun, etc.); în mod excepțional se admite organizarea de jocuri de noroc în cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultură și altele de acest fel, cu condiția să fie asigurate cumulativ următoarele condiții: acces separat pentru jucători, să nu fie deranjate în vreun fel celelalte activități și să poată fi restricționat total accesul minorilor”, este principala modificare a OUG nr. 77/2009.

„Păcănelele, o activitate prost legiferată, un pericol subestimat care afectează negativ copiii și tinerii noștri! Am ieșit pe străzile Bârladului pentru a strânge semnături pentru inițiativa „Fără păcănele lângă școli” și am avut un rezultat tulburător: zeci de bârlădeni au semnat-o și, mai mult, unii și-ar dori chiar desființarea acestor locuri. M-a impresionat o mamă, disperată că băiatul ei e dependent de păcănele și că nu știe la cine să apeleze pentru ajutor. Cu lacrimi în ochi, mi-a zis că astfel de activități trebuie să dispară din mijlocul orașului! Poate în orașele mai mari e altfel, dar în Bârlad e practic imposibil să plasezi o asemenea sală departe de școli, locuri de joacă, biserici. Interzicerea sălilor de jocuri de noroc lângă școli nu înseamnă restricționarea libertății, ci este un act de responsabilitate socială și morală. Prin urmare, legea trebuie schimbată spre binele tuturor. Vom ieși în continuare să discutăm cu oamenii, să luăm pulsul comunității și să susținem o schimbare necesară și morală a legii!”, a declarat Ana-Maria Vintilă, viceprimarul Bârladului.

1 COMENTARIU

  1. fara jocuri de noroc, fara baruri,, Dar daca vii la cursurii, nu pleci pina nu termini, Paznicii, jandarmeria ,politia, politia scolara sa puna in aplicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.