Județul Vaslui, printre zonele cu incidenţa cea mai mare de tuberculoză din România 

Efectul prezenţei caravanelor Screening TB în zonele cu incidenţa cea mai mare din România (Botoşani, Vaslui, Iaşi, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa) în perioada de debut a pandemiei a dus la creşterea gradului de diagnostic al tuberculozei.

Datele statistice provizorii ale Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei, prezentate vineri într-o conferinţă de presă la Institutul „Marius Nasta”, indică o creştere „majoră” în 2022 la nivel național faţă de anul anterior, fiind înregistrate 8.824 de cazuri faţă de 7.618 cazuri în 2021. Potrivit unui comunicat, incidenţa înregistrată în 2022 a ajuns la 46,1 cazuri la suta de mii de locuitori, de la 39,7 cazuri la suta de mii de locuitori în anul precedent.

„Ziua de 24 martie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. La nivel global, tuberculoza rămâne una dintre cele mai mari provocări endemice, cu 1,6 milioane de decese înregistrate în 2021. În România, datele statistice provizorii ale Programului Naţionale de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei indică o creştere majoră în 2022 faţă de anul anterior. Astfel, au fost înregistrate 8.824 de cazuri în 2022 faţă de 7.618 cazuri în anul 2021”, se arată în comunicat.

Potrivit datelor prezentate vineri, cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în judeţele: Iaşi – 476 cazuri, Dolj – 430 cazuri, Bacău – 327 cazuri şi Botoşani – 327 cazuri. Totodată, 327 de copii au fost diagnosticaţi cu tuberculoză în 2022, cu o incidenţă de 10,7 la 100.000 copii, sub nivelul celei din 2019, care a fost de 12,7.

Efectul prezenţei caravanelor Screening TB în zonele cu incidenţa cea mai mare din România (Botoşani, Vaslui, Iaşi, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa) în perioada de debut a pandemiei a dus la creşterea gradului de diagnostic al tuberculozei. „În anul 2022 e prima oară când se observă tendinţa de creştere a cazurilor depistate după pandemia care a avut un impact masiv asupra gradului de depistare. Acest amănunt impune o concentrare atentă asupra depistării precoce, a screeningului cazurilor de tuberculoză, dar şi măsuri care să vizeze creşterea aderenţei la tratament, concomitent cu intervenţii de reducerea a stigmei specifice acestei patologii. Analizând situaţia din Bucureşti, unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a fost cea mai mare din România, un beneficiu în lupta împotriva tuberculozei l-a constituit debutul proiectului pilot al Ministerului Sănătăţii, de tratare în ambulatoriu a pacientului cu tuberculoză. A fost uşurat astfel accesul la tratament şi diagnostic a pacienţilor din zona Bucureşti – Ilfov”, se mai arată în comunicat.

Clădirea Palatului Administrativ și Secției de Pneumologie a Spitalului Județean, luminate în roșu de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Consiliul Județean Vaslui s-a alăturat pentru al doilea an consecutiv inițiativei Fundației Romanian Angel Appeal de a ilumina în culoarea roșie clădirea Palatului Administrativ, marcând astfel Ziua Mondială de luptă împotriva TBC.

Culoarea roșie simbolizează lupta dedicată eradicării tuberculozei, care ucide în fiecare zi mii de oameni din întreaga lume.

Astfel, Consiliul Județean Vaslui se numără printre organizațiile membre ale Parteneriatului #StopTB România, a cărei viziune este o Românie fără tuberculoză.

„Ne-am alăturat campaniei de informare și conștientizare despre efectele turberculozei asupra sănătății noastre. Simbolic, timp de trei ore am iluminat în roșu clădirea Palatului Administrativ, pentru a atrage atenția opiniei publice că această boală nu trebuie ignorată și că poate fi prevenită. De aceea, am vrea ca iluminarea clădirii Palatului Administrativ în roșu să fie percepută ca un simbol al solidarității și înțelegerii față de cei aflați în suferință”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Și clădirea secției de Pneumologie a fost iluminată în roșu, culoarea simbol a solidarității și implicării în lupta împotriva tuberculozei.

„În permanență organizăm acțiuni ce au drept scop atragerea atenției opiniei publice asupra pericolului real pe care îl reprezintă tuberculoza. În lupta pentru eradicarea acestei boli, importante sunt implicarea civică și empatia în asigurarea nevoilor persoanelor aflate în diverse situații de vulnerabilitate. Implicarea Spitalului Județean de Urgență Vaslui în această campanie reprezintă un gest menit să contribuie la informarea și conștientizarea vasluienilor asupra riscurilor implicate de această afecțiune”, a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Sloganul campaniei de informare și conștientizare din acest an este #RespirăSănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.