Municipiul Vaslui, un buget axat pe dezvoltare

Dacă în ce privește bugetul județului, raportul este de 314 milioane la funcționare, față de 219 pentru dezvoltare, bugetul municipiului Vaslui, care va fi discutat în ședința de joi, este unul axat pe dezvoltare, cu 242 de milioane cuprinse la acest capitol, față de 160 de milioane pentru funcționare.

Bugetul general al municipiului Vaslui pe anul 2023 va fi discutat de consilierii locali care se vor întruni în ședință joi spre a aproba și repartizarea excedentului bugetar din anii anteriori, ajuns la suma de 60,9 milioane de lei. Această sumă va fi repartizată către proiectul de realizare a depoului de transport public (8,25 milioane), înlocuirea acoperișului la corpul A al Liceului Tehnologic Ioan Mincu (1,44 milioane), construirea unei baze sportive pe strada Hușiului (1,4 milioane), bazar și târgul auto (1,3 milioane) și alte investiții.  

Pe lângă aceste investiții în dezvoltare, pe capitole, în bugetul municipiului Vaslui pe anul 2023, pentru funcționare au fost alocați 160 milioane de lei, pe când pentru dezvoltare 242 milioane lei. 

Poate cel mai important segment al documentului pentru vasluieni este cel al invesițiilor, printre care se regăsesc extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice pe străzile Lacurilor și Ceramica, extinderea rețelei de canalizare pluvială zona străzilor Valentin Silvestru – Ștefan Procopiu, modernizarea sistemului de iluminat public din Vaslui.

Lucrările de modernizare prevăzute pentru cele două piețe agro-alimentare din oraș sunt destinate obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu.

În domeniul educației, din buget vor fi finanțate lucrări de reparații la liceele „Mihail Kogălnicenau” și „Ion Mincu”, și studii de fezabilitate la Liceul cu Program Sportiv pentru un teren sintetic de fotbal, la Școala „Dimitrie Cantemir” pentru construcția unui gard, iar la Școala „Constantin Parfene” pentru construcția unei săli de educație fizică.

Vor fi modernizate o serie de străzi precum D. Cantemir, Delea, Col. I. Rebegea, Col. Tr. Oncescu, G-ral M. Cerchez, Col. A. Budeanu, Lt. Maj. Dumitru Curta, strada Filaturii și străzile din suburbiile Brodoc, Moara Grecilor și Viișoara.

Pe lista investițiilor figurează și construcția bazei sportive pe strada Hușului, construcția unei noi creșe în municipiul Vaslui, achiziția a două microbuze, lucrări de utilități la bazinul de înot olimpic și modernizarea unor străzi din Vaslui și din Brodoc, Moara Grecilor, Viișoara.

Printre investiții figurează și studii de fezabilitate, precum cele pentru parcarea cu plată de pe strada Ștefan cel Mare, studiu de fezabilitate privind parcare pe strada Mareșal Constantin Prezan, studiu de fezabilitate privind cale de acces pentru racordarea cartierului Filaturii în strada Ștefan cel Mare.

Sunt curpinse în bugetul pe anul acesta și proiecte de anul trecut ca cel privind achiziția băncilor SMART, de reamenajare a sălii de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” (inclusiv proiectare) sau cel care vizează construirea unei Cantine sociale – Centru rezidențial persoane fără adăpost (adăpost de noapte).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.