DSP Vaslui recomandă vasluienilor ce călătoresc în Ucraina și în zone din Asia și Africa să se vaccineze antipolio

Cetățenii care călătoresc spre și dinspre țări precum Afganistan, Mozambic, Pakistan, Camerun, Coasta de Fildeș, Egipt, Etiopia, Congo, Liberia, Niger, Senegal, Somalia, etc. sunt sfătuiți de autoritățile sanitare județene să se vaccineze antipolio. Recomandarea, care vine la atenționarea OMS, este valabilă și în cazul celor care vor să ajungă în Ucraina.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au transmis, în această săptămână, o serie de recomandări persoanelor care doresc să plece în călătorie în mai multe state din Asia și Africa. Acestea vin în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile atenționări privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic (WPV) și/sau derivat din vaccin (cVDPV).

„DSP Vaslui recomandă vaccinarea antipolio pentru persoanele care călătoresc DIN și SPRE țările infectate cu WPV (Afganistan, Malawi, Mozambic și Pakistan), cVDPV1 (Madagascar), cVDPV3 pentru cetățenii rezidenți ai acestor state sau vizitatorii pe termen lung (mai mult de 4 săptămâni), care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni. Vaccinarea se face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi consemnată în certificatul internațional de vaccinare și trebuie să însoțească documentele de călătorie. Aceste persoane pot să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor țări indiferent de punctul de frontieră (rutier, naval, aerian) fără documente prin care se atestă vaccinarea antipolio și autoritățile lor de graniță au dreptul să interzică plecarea. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din țările respective care solicită viza pentru România li se poate cere certificatul de vaccinare internațional, pe care este notificată vaccinarea antipolio”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

Aceasta pecizează că vaccinarea antipolio este încurajată și pentru persoanele care călătoresc DIN și SPRE țările infectate cu cVDPV2 (Afganistan, Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo, Dijbouti, Egipt, Eritrea, Etiopia, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea Bissau, Liberia, Mauritania, Mozambic, Niger, Nigeria, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Togo, Ucraina, Uganda și Yemen).

Recomandarea este valabilă și în cazul cetățenilor rezidenți ai acestor state sau a vizitatorilor pe termen lung (mai mult de 4 săptămâni), dacă nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni. Imunizarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea plecării. Vaccinarea va fi consemnată în certificatul internațional de vaccinare și trebuie să însoțească documentele de călătorie.

Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizează periodic de către OMS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.