Hușeanul Vicu Merlan marchează „Ziua Internațională a Astronomiei” în Republica Moldova

La inițiativa Asociației Obștești „Orizonturi Rustice” din Bălți în data de 06 mai 2022, începând cu ora 11.00 până la ora 22.00, se va organiza activitatea educațională „Ziua Internațională a Astronomiei” în satul Roşietici în parteneriat cu școala gimnazială și primăria comunei Roșietici, raionul Florești, la care sunt invitați copiii din toate instituțiile școlare din raionul Florești şi din toată Republica Moldova, dar și toți doritorii pentru observații astronomice solare și respectiv nocturne realizate prin telescopul Dobson cu oglinda principală de 254 mm, telescop Maksutov cu oglinda principală de 104 mm, telescop refractor Sky-Watcher de 80 mm și un telescop solar Lunt de 80 mm.

Începând cu ora 14.00 până la ora ora 16.00 specialiștii în educație astronomică Dorin Cozan, de la Astroclubul „Pegas” din comuna Cotnari, județul Iași, Vicu Merlan, de la Astroclubul „Vega” din municipiul Huși, România, și Vitalie Chistol, specialist științific al observatorului astronomic al Universității Tehnice a Moldovei, vor realiza prezentări teoretice de astronomie  elevilor, cadrelor didactice și publicului interesat. La fel, cei prezenți la evenimentul educațional vor avea ocazia să vizioneze filme documentare și să participe la concursuri pe teme de cultură generală în astronomie,  câștigând premii. Totodată în cadrul activității vor fi donate hărți astronomice pentru laboratoarele de fizică și pentru bibliotecile instituțiilor școlare participante la eveniment.

Este un eveniment unic, în premieră pentru regiune și Republica Moldova, în cadrul căruia persoanele interesate vor putea observa prin instrumentele și accesoriile optice de astronomie principalele stele ale constelaților de primăvară din emisfera nordică, Luna, stele duble și obiectele cerești deep-sky (nebuloase, roiuri de stele şi galaxii), iar la îndrumarea specialiștilor în educație astronomică a celor două astrocluburi românești cât și a specialistului științific din cadrul observatorului astronomic al Universității Tehnice a Moldovei, elevii și persoanele interesate pot privi cu ochiul liber maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (limbaj popular: „stele căzătoare”).

În cadrul evenimentului, care va fi lansat oficial la ora 09.30, vor fi realizate mai multe activități. Astfel, în intervalul 11.15-22.30 vor fi organizate pentru toți copiii din toate instituțiile școlare din raionul Soroca şi din toată Republica Moldova, dar și toți doritorii și persoanele interesate observații astronomice solare și respectiv nocturne, realizate prin telescopul Dobson, cu oglinda principală de 254 mm, telescop Maksutov cu oglinda principală de 104 mm, telescop refractor Sky-Watcher de 80 mm și un telescop solar Lunt de 80 mm. În intervalul orar 14.00-16.00, în Palatul de Cultură Soroca (sala multifuncțională), specialiștii în educație astronomică Dorin Cozan Vicu Merlan și Vitalie Chistol vor realiza prezentări teoretice în cadrul „Orei de astronomie” elevilor, cadrelor didactice și publicului interesat. La fel, cei prezenți la evenimentul educațional vor avea ocazia să vizioneze filme documentare și să participe la concursuri pe teme de cultură generală în astronomie,  câștigând premii.

Totodată în cadrul activității vor fi donate hărți astronomice pentru laboratoarele de fizică și pentru bibliotecile instituțiilor școlare participante la eveniment.

În situaţia în care condiţiile meteorologice nu vor fi favorabile sau cerul nu va fi senin, observaţiile astronomice solare și nocturne vor fi amânate pentru o altă dată, fapt ce va fi cunoscut cu o zi înaintea evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.