Atenție la căpușe! Mușcătura micii insecte poate fi fatală!

Pe fondul creșterii temperaturilor din timpul zilei, ce le înnebunește pe insecte și le face să atace oamenii, medicii din județ atrag atenția populației asupra riscurilor la care se expun în situația în care sunt mușcați de căpușe. În cazul în care nu este depistată la timp sau nu e tratată, boala Lyme sau „boala cu 1.000 de fețe”, provocată de mușcătura de căpușă, duce la paralizie sau chiar la decesul victimei.

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui atrag atenția cetățenilor din județ să fie atenți la înțepăturile și mușcăturile de insecte, în special de căpușă, întrucât îi pot trimite pe un pat de spital. Cu atât mai mult cu cât, în perioada sezonului cald, când temperaturile foarte ridicate le dau peste cap comportamentul obișnuit, insectele atacă mai frecvent. Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, căldura și umiditatea caracteristice perioadei de vară favorizează înmulțirea insectelor și respectiv crește riscul expunerii la înțepături. În majoritatea cazurilor, înțepăturile de insecte se manifestă printr-o ușoară înroșire a pielii, usturime și umflături minore. În cazuri rare, înțepăturile de insecte cauzează reacții alergice severe.

„Căpușele sunt insecte ce pot ajunge pe suprafața corpului accidental, o parte dintre ele nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme grave de sănătate gazdei, altele însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită. Boala Lyme se manifestă prin erupție cutanată roșiatică, de formă circulară, apărută în jurul mușcăturii, dureri musculare și articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici. Simptomele apar de obicei la 30 de zile de la momentul mușcăturii. În județul Vaslui, de la începutul anului 2022, a fost înregistrat un singur caz de borelioză. Având în vedere că activitățile în aer liber sunt din ce în ce mai frecvente,crescând astfel și riscul mușcăturilor de căpușe, DSP Vaslui recomandă populației următoarele: • evitarea zonelor cu iarbă înaltă, arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare; • în situația expunerii, purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă, pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje; • inspectarea corpului cu atenţie şi înlăturarea căpuşelor nefixate pe piele; • în situația în care s-au identificat capușe fixate pe suprafața corpului, se recomandă prezentarea la medic pentru a putea fi îndepărtate, reducându-se astfel riscul apariției unor reacții inflamatorii tegumentare, dar și riscul de transmitere a unor boli infecțioase. De asemenea, se recomandă prezentarea de urgenţă la medicul specialist; • în cazul expunerii profesionale, se recomanadă purtarea echipamentului de protecţie, instruire privind simptomatologia bolii şi modalităţile de prevenire”, spun specialiștii din cadrul DSP Vaslui.

Aceștia recomandă, de asemenea, tăierea vegetației înalte (ierburi, tufișuri), tunderea gazonului, îndepărtarea / arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetației din vecinătatea sau de pe pereții caselor; • controlul animalelor-gazdă (distrugerea / îndepărtarea rozătoarelor prin depozitarea corectă a gunoiului menajer și deratizarea preventivă în focar); • tratarea animalelor de companie şi a celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte) cu acaricide adecvate, dezinsecţia adăposturilor de animale, conform indicațiilor medicului veterinar; • controlul chimic cu acaricide al populatiilor de căpuşe, prin pulverizare pe zone restrânse (curţi, verande, terase, pereţii caselor) şi pe zone cu vegetaţie propice dezvoltării căpuşelor (parcuri, garduri vii, spaţii de joaca pentru copii, etc).

Mușcătura de căpușă în sine nu este periculoasă, dar există riscul transmiterii unor infecții în sânge atunci când se hrănesc și să provoace boli grave. Riscul de infecție este mai mic dacă este detectată și îndepărtată imediat.

Borelioza sau boala Lyme este o boală infecțioasă cauzată de mușcatura de căpușă. Afecțiunea este cunoscută ca „boala cu 1.000 de fețe” din cauza varietății mari de simptome. Dacă nu este depistată la timp sau nu e tratată, poate duce la paralizie sau chiar la decesul victimei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.