Timpul de reacție al salvatorilor, îmbunătățit

Salvarea oamenilor este prioritatea salvatorilor, iar proiectul „Îmbunătățirea timpului de reacție pentru prevenirea și lichidarea consecințelor inundațiilor în zona transfrontalieră (județul Vaslui, România; Chișinău, raioanele Hîncești, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Strășeni, Republica Moldova)”, cod EMS-ENI 2SOFT/4.2/149 a sedimentat acest lucru. Salvatori din România și Republica Moldova au beneficiat de un vast program de instruire. În cadrul instruirilor, salvatorii au făcut cunoștință cu aspectele teoretice și practice pentru prevenirea consecințelor inundațiilor.

Colegii de pe cele două maluri ale Prutului și-au dat întâlnire în Republica Moldova. Salvatorii de la ISU Vaslui „Podul Înalt” s-au aflat pentru câteva zile în țara noastră și s-au familiarizat cu modalitățile și principiile de bază aplicate de salvatorii și pompierii din Republica Moldova. Un schimb de experiență l-au avut și cei din Chișinău la Vaslui unde s-au familiarizat cu modalitățile și principiile de bază aplicate de salvatori și colegii din România în procesul de informare a populației în caz de situații de urgență, colaborarea între diferite structuri în procesul de gestionare a inundațiilor, dar și cu algoritmul de reacționare și lichidare a acestora în regiunea transfrontalieră.

Or, pentru a le face munca mai eficientă și intervențiile prompte ale salvatorilor, au fost achiziționate echipamente de intervenție în sumă de 200 000 de euro. Este vorba de motopompe, generatoare, furtunuri, aparate de aer condiționat, corturi gonflabile etc.

Urmare a intemperiilor imprevizibile care pot avea loc, salvatorii au nevoie și de instruiri unde să se familiarizeze cu diferitele situații. De această oportunitate au beneficiat 915 salvatori și pompieri, precum și reprezentanți ai administrațiilor publice din localitățile țintă, care au participat la 26 instruiri în domeniul managementului și prevenirii riscurilor în zona transfrontalieră.

Pentru o gestionare mai eficientă a riscului inundațiilor, în cadrul proiectului, a fost elaborată harta de hazard și cea de risc la inundații. Primul document ilustrează extinderea zonelor potențial inundabile din albiile majore ale râurilor pentru inundaţii. Iar a doua hartă vizează documentaţia care indică zonele inundabile, în diverse scenarii (la diverse probabilităţi de depășire a debitului maxim), pagubele materiale şi umane potențiale.

Proiectul „Îmbunătățirea timpului de reacție pentru prevenirea și lichidarea consecințelor inundațiilor în zona transfrontalieră (județul Vaslui, România; Chișinău, raioanele Hîncești, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Strășeni, Republica Moldova) este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Proiectul are drept scop asigurarea siguranței și securității cetățenilor din regiunea transfrontalieră a României (județul Vaslui) și a Republicii Moldova (raioanele Hîncești, Criuleni, Anenii Noi, Dubăsari) prin abordarea provocărilor comune, implementarea activitățile comune pentru prevenirea dezastrelor naturale, precum și acțiuni comune în timpul situațiilor de urgență.

Pentru a afla alte detalii legate de proiect, ne puteți contacta la adresa de email: proiect.transfrontalier.ro.md@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.