Agricultura vasluiană intră într-o nouă eră: stimularea precipitațiilor cu ajutorul aviației

Cu zona Vasluiului, situat în centrul Moldovei, agricultura românească intră într-o nouă eră. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale începe aici o nouă etapă a activităţii experimentale de creştere a precipitaţiilor în zonele cu risc de secetă. Ploile vor fi stimulate cu ajutorul aviaţiei, de pe Aeroportul din Iaşi.

În perioada 26 aprilie – 15 mai 2022 se desfăşoară etapa 2022 a „Programului pentru creşterea/uniformizarea precipitaţiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-nord-estul României”, a anunțat Ministerul Agriculturii. Activităţile de creştere a precipitaţiilor încep de pe Aeroportul Internaţional Iaşi, în funcţie de condiţiile meteo-climatice, în zona centrală a Moldovei, urmând ca apoi să fie activat Aeroportul Internațional din Craiova.

„Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente în România. Avem zone în care cantităţile de precipitaţii sunt insuficiente şi cauzează instalarea secetei, în timp ce în alte regiuni căderile de grindină pun în pericol munca fermierilor. Prin continuarea şi extinderea programelor de combatere a fenomenelor meteo extreme ne propunem să creştem suprafaţa agricolă protejată. Aceste măsuri, alături de programul de reabilitare şi extindere a sistemului de irigaţii şi cel privind modernizarea sistemului de desecare, sunt menite să ofere fermierilor condiţii cât mai bune pentru a continua să obţină producţii la un nivel ridicat”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-un comunicat.
Activităţile de creştere a precipitaţiilor vor începe în regiunea Moldovei, în zonele cu potenţial agricol din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi pe o suprafaţă totală de aproximativ 2 milioane ha, şi va continua în zilele următoare în regiunile Munteniei şi Olteniei, în zonele cu potenţial agricol din judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi pe o suprafaţă de aproximativ 1,8 milioane ha.
Activitatea se efectuează utilizând metoda aviaţiei, iar intervenţiile active în atmosferă pentru stimularea precipitaţiilor se vor face utilizând torţe pirotehnice şi cartuşe ejectabile, ambele glaciogene şi higroscopice.
Aeronavele utilizate în acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate şi omologate pentru activităţi de intervenţii active în atmosferă, dotate cu două casete cu 96 de cartuşe ejectabile pe casetă de tip – Loza 30 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2) şi două sisteme acroşate pe aripi de torţe pirotehnice neejectabile având 36 de cartuşe pe fiecare sistem, de tip Loza 150 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2). Cartuşele pot fi utilizate în stimularea precipitaţiilor din norii reci şi calzi, în funcţie de condiţiile meteorologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.