De ieri, 14 martie 2022, a început prima etapă de colectare a datelor în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor. Astfel, vasluienii se pot autorecenza accesând siteul www.recensamantromania.ro.
De ieri, 14 martie 2022, a început prima etapă de colectare a datelor în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor, etapă în care vasluienii, ca și ceilalți români, sunt invitați să se autorezenzeze. Ei pot face acest lucru accesând siteul www.recensamantromania.ro, unde vor primi toate informațiile și vor parcurge pașii.
Cei care nu dețin mijloace electronice pentru a face acest lucru sau nu știu să utilizează aceste mijloace și nu au exercițiul de a lucra online, pot apela la autorezenzarea asistată.
Persoanele care apelează la această metodă vor completa informațiile în format electronic, cu sprijinul unui recenzor, în centrele de autorecenzare asistată care urmează să fie înființate la nivelul primăriilor din județ. Autorecenzarea se poate face în aceste centre pe tablete conectate la internet sau pe echipamentul cetățeanului, pe telefon, spre exemplu.
Ce este esențial să avem pentru a ne autorecenza?
În primul rând, trebuie să avem acces la Internet. Apoi, să avem o adresă de email. Nu e necesar să aibă toți din gospodărie adresă de email, e suficientă una pentru fiecare familie.
Practic, sunt câțiva pași simpli: Intrăm pe site-ul Recensământului, unde vom vedea butonul din stânga. O singură persoană din gospodărie îl completează, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei) și apoi îi adaugă pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecărei persoane declarate.
Vor fi două tipuri de chestionare: cel „lung”, pe care îl va primi capul familiei, chestionar care cuprinde informații inclusiv despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc.) și altul „scurt”, pe care ceilalți membri îl vor avea de completat și care se referă doar la datele lor, nu și la locuință.
La finalul completării vei fi, de asemenea, înștiințat câte și care sunt răspunsurile eronate, întrebările la care ai omis să răspunzi ca și cele la care ai răspuns corect.
O persoană poate face auto-recenzarea pentru o rudă (bunici care poate nu au Internet sau alte situații care pot apărea), dar trebuie să cunoască detaliile legate de locuința acesteia și să respecte normele legate de prelucrarea datelor personale (să aibă acceptul celui în numele căruia face auto-recenzarea).
După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe căsuța electronică de email va primi și un link de verificare a datelor transmise.
Dacă cineva a completat greșit un câmp (legat de, să zicem, religie sau etnie), poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul.
Important de știut: ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.
Potrivit Institutului Național de Statistică, persoanele care refuză auto-recenzarea nu vor fi amendate. Persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei (art. 54 din OUG nr. 19/2020).