Ca urmare a vehiculării în media a informațiilor privind posibila apariție și deplasare, către teritoriul țării noastre, a unui nor de monoxid de carbon și alți compuși chimici rezultați în urma războiului din Ucraina și pentru a informa corect cetățenii, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui transmite câteva informații importante. Astfel, conform prognozei și a informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, în perioada 21 – 24 martie, în estul și sud-estul României, circulația aerului se va face din sector nordic și nord-estic, vântul a avut intensificări luni (21 martie), dar mai ales va avea pe parcursul zilei de marți (22 martie), când, îndeosebi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, au fost rafale în general 55…65 km/h, iar în zona montană aferentă, temporar, vitezele au fost de peste 70…80 km/h. În restul teritoriului, circulația aerului s-a realizat predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări izolate pe parcursul zilei de marți, cu viteze la rafală 40…45 km/h.

Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS), ce reprezintă unul dintre cele șase servicii ale programului Copernicus, program de observare a Pământului al Uniunii Europene, oferă informații consistente și controlate de calitate legate de poluarea și sănătatea aerului, energia solară, gazele cu efect de seră și schimbarea climei, peste tot în lume.
Datele furnizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (calitateaer.ro), validate și verificate zilnic de agențiile județene pentru protecția mediului și de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, indică faptul că valorile concentrațiilor de monoxid de carbon sunt scăzute (sub 1 mg/mc), situându-se în intervalele normale pentru această perioadă a anului. Pentru monoxidul de carbon este reglementată o valoare maximă zilnică, a mediilor pe 8 ore, de 10 mg/mc. În prezent, în județul Vaslui nu se înregistrează nicio depășire la poluanții monitorizați.
Mai multe date privind aceste informații pot fi consultate pe site-ul
Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS):
https://atmosphere.copernicus.eu/charts/cams/carbon-monoxide-forecasts?facets=undefined&time=2022032000,36,2022032112&projection=classical_europe&layer_name=composition_co_totalcolumn și pe site-ul dedicat informării publicului în timp real, privind parametrii de calitate a aerului, monitorizați în cele peste 100 stații de pe toată suprafața României care alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA): www.calitateaer.ro.