Zilele trecute, mai mulți elevi bârlădeni, membri ai Asociației Astronomice „Sirius” (AAS), și profesori ai Școlii „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad au luat parte la activitatea „Universul meu”, inclusă în proiectul educațional „Magia Matematicii”, la care AAS este partener.

În acest an, Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad desfășoară proiectul „Magia Matematicii”, sub coordonarea profesorului Adrian Profir, dar cu implicarea mai multor profesori (Ioan Adam, Georgel Bradu, Cornel Pleșu, Alina Profir, Iuliana-Florentina Agavriloaei și Mariana Balan). AAS, care are sediul într-un corp de clădire din incinta școlii, este partener în cadrul proiectului, fiind implicată în mai multe activități.
Una dintre ele, intitulată „Universul meu!”, s-a desfășurat pe 29 ianuarie, chiar la sediul AAS. Au participat elevi din clasele a V-a și a VI-a, interesați să afle cât mai multe lucruri despre modalitatea studierii corpurilor cerești și a fenomenelor astronomice. În cadrul atelierului de astronomie, profesorul Ioan Adam, președintele AAS, a scos în evidență legătura dintre Astronomie și Matematică.
„Astronomia, prin introducerea în dimensiunea și vârsta obiectelor din Univers, oferă experiență de a gândi mai abstract la scara de timp, distanță și dimensiune. Realizările extraordinare din astronomie și astrofizică sunt legate indisolubil de utilizarea unui instrument numit Matematică. Natura ne oferă capacitatea de a recunoaşte modele într-o formă aritmetică și, pe această bază, construirea unor sisteme matematice complexe. Geometria lui Thales și Pitagora a condus la determinarea formei sferice a Pământului, raza Pământului, distanța până la Lună și Soare, etc. Atunci când facem referire la magnitudinea și strălucirea aștrilor, utilizăm logaritmi, iar când ne propunem să măsurăm distanța până la stele, utilizăm metoda paralaxei stelare. Măsurând unghiul dintre Pământ și direcția spre stea în lunile ianuarie și iunie (două puncte diametral opuse) și utilizând distanța medie Pământ – Soare, se determină distanța până la stea. Matematica este limbajul Universului și, în procesul de învățare, acest limbaj ne permite să înţelegem mecanismele de bază prin care funcţionează Universul. Astronomia oferă avantajul unei activități în aer liber. Așa că cel mai bun mod de a începe astronomia este ieșirea în timpul nopții într-un loc cu orizontul liber și fără poluare luminoasă. Observarea bolții cerești este atractivă și distractivă și pentru faptul că poate fi realizată împreună cu prietenii și familia”, a precizat profesorul Adam.
Tot în cadrul activității respective, acesta le-a prezentat elevilor avantajele participării la activitățile AAS având ca scop dezvoltarea lor personală: • Curs de inițiere în Astronomie și Astrofizică; • Activități practice / observaționale; • Astrofotografie; • Participare la proiecte educaționale și științifice (Proiectul Erathostenes, Proiectul Moon Camp); • Campanii de observare a unor fenomene deosebite (eclipse de Soare și de Lună, ocultații, curenți de meteori, comete); • Participare la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică / concursuri regionale și naționale de profil; • Participare la concursuri internaționale; • Participare la tabere și școli de vară; • Excursii tematice.
În acest context, au fost evidențiate rezultatele deosebite obținute de-a lungul timpului de elevii Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, la competiții naționale și internaționale de profil, precum și la proiecte internaționale. Elevii participanți au adresat întrebări referitoare la tematica prezentată și, la final, au primit, pentru o mai bună documentare, revista „Pași spre infinit”, publicație editată semestrial de AAS în parteneriat cu această școală.
„Urmează ca, în luna mai 2022, să fie realizată în cadrul acestui proiect o activitate practică / observațională în care elevii participanți la proiect vor lua contact cu instrumentele astronomice și echipamentele din dotarea Asociaţiei Astronomice «Sirius», vor învăța să lucreze cu acestea în cadrul sesiunilor de observații telescopice și fotografice. Le mulțumesc pe această cale profesorilor Adrian Profir și Georgel Bradu, directorul școlii, pentru oportunitatea oferită în ceea ce privește mediatizarea astronomiei / activităților științifice prin intermediul atelierelor din proiectul «Magia Matematicii»”, a mai precizat președintele AAS.