Termen limită – 16 mai, pentru subvenții în plus

Ministerul Agriculturii a făcut un anunț important pentru fermierii vasluieni care vor să obțină subvenții în plus pe hectar. Potrivit unui proiect de ordin, publicat pe 20 ianuarie, operatorilor/grupurilor de operatori care realizează activități de producție agricolă, pregătire, distribuție, depozitare, import, export, introducere pe piață a produselor ecologice sau în conversie au termen până la 16 mai inclusiv să își înregistreze activitatea la Direcția pentru Agricultură Județeană.

„Operatorii/grupurile de operatori depun, după caz, la DAJ/DAMB, fișele de înregistrare în vederea avizării și aprobării acestora. Operatorii, persoane fizice, depun fișa de înregistrare la direcția pentru agricultură pe raza județului căruia au domiciliul, indiferent de reședința stabilită”, precizează sursa citată.

Pe lângă plățile directe, fermierii pot cere de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și sumele care se acordă pentru agricultura ecologică, fie că au ferma recunoscută ca fiind ecologică sau se află în conversie. Pentru aceste două situații pot fi accesate următoarele scheme și cuantumuri prin Măsura 11 – Agricultură ecologică (M.11):

Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică:

Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) – 293 euro/ha/an;

Pachetul 2 – Legume aflate în conversia la agricultura ecologică – 500 euro/ha/an;

Pachetul 3 – Livezi aflate în conversia la agricultura ecologică – 620 euro/ha/an;

Pachetul 4 – Vii aflate în conversia la agricultura ecologică – 530 euro /ha/an;

Pachetul 5 – Plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică – 365 euro/ha/an;

Pachetul 6 – Pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică:

• varianta 6.1 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – aplicabilă la nivel național pe suprafețe fără angajament M.10 – 143 euro/ha/,

• varianta 6.2 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – aplicabilă în zonele eligibile M.10 și numai împreună cu un angajament M.10 – 39 euro/ha/an.

Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică:

Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) certificate în agricultură ecologică – 218 euro /ha/an;

Pachetul 2 – Legume certificate în agricultură ecologică – 431 euro/ha/an;

Pachetul 3 – Livezi certificate în agricultură ecologică – 442 euro /ha/an;

Pachetul 4 – Vii certificate în agricultură ecologică – 479 euro /ha/an;

Pachetul 5 – Plante medicinale şi aromatice certificate în agricultură ecologică – 350 euro/ha/an;

Pachetul 6 – Pajiști permanente certificate în agricultură ecologică:

• varianta 6.1 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică – aplicabilă la nivel național pe suprafețe fără angajament M.10 – 129 euro/ha/an

• varianta 6.2 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică – aplicabilă în zonele eligibile M.10 și numai împreună cu un angajament M.10 – 73 euro/ha/an.

Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare. Angajamentele aflate în desfășurare continuă până la finalizarea perioadei asumate la data semnării acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.