Primăriile vasluiene nu primesc nici 1% din banii de care au nevoie

Din rău în mai rău! Dacă anul trecut solicitau 947 de milioane de lei și primeau 27 de milioane, adică 3% din suma cerută, pentru primăriile vasluiene, lucrurile devin cu adevărat grave în acest an. Necesitățile au crescut, administrațiile locale cerând de la Consiliul Județean (CJ) Vaslui 1,2 miliarde de lei. Fondurile de care dispune CJ au scăzut, astfel încât au primit doar 8,8 milioane.

Anul trecut, a fost unul greu pentru administrațiile locale vasluiene. Anul acesta însă se anunță în mod clar și mai greu. La începutul lui 2021, primăriile vasluieni solicitau de la Consiliul Județean (CJ) suma de 946 milioane de lei. Au primit doar 27 de milioane lei, în urma unei ședințe din luna martie, în care CJ Vaslui a luat în discuție proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Vaslui a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2021 și estimările sumelor defalcate ce urmează a fi repartizate pentru anii 2022-2024. Primarii vasluienii au primit, prin urmare, 3% din cât au solicitat.

În ședința de vineri, CJ Vaslui va discuta din nou un proiect privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Vaslui a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2022 și estimările sumelor defalcate ce urmează a fi repartizate pentru anii 2023-2025

Nevoile de finanțare au crescut față de anul trecut, astfel încât primăriile au solicitat în total suma de 1,2 miliarde lei. Fondurile de care dispune CJ Vaslui au scăzut, în schimb, astfel încât primăriile vor primi mult mai puțin față de anul trecut, doar 8,8 milioane. Din cele 81 de primării rurale, doar 21 de unități administrativ-teritoriale vor primi bani, cele care se află într-o situație critică.

„Având în vedere faptul că legislația în vigoare prevede că autoritățile administrației publice locale asigură, cu prioritate, plata cheltuielilor salariale, de funcționare și cele cu finanțarea drepturilor asistenților personali ale persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor, propunem repartizarea sumei de 8.804 mii lei către comunele menționate în anexa la proiectul de hotărâre, urmând ca pe parcursul anului, în funcție de nevoile reale de la nivelul fiecărei comunități, să fie distribuită către unitățile administrativ-teritoriale din județul Vaslui și diferența de 24.190 mii lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primăria comunei Alexandru Vlahuță va primi suma de 311 mii lei, Arsura – 244 mii lei, Bogădnița – 403 mii lei, Bunești- Averești – 127 mii lei, Ciocani – 991 mii lei, Coroiești – 694 mii lei, Cozmești – 310 mii lei, Dănești – 100 mii lei, Delești – 238 mii lei, Dodești – 420 mii lei, Ferești – 100 mii lei, Fruntișeni – 285 mii lei, Găgești – 1.000 mii lei, Ibănești – 884 mii lei, Lunca Banului – 237 mii lei, Mălușteni – 241 mii lei, Oșești – 100 mii lei, Pogonești – 473 mii lei, Poienești – 177 mii lei, Tanacu – 910 mii lei, Vulturești – 559 mii lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.