Corneliu Bichineț, „ingredientul” care a lipsit din bucătăria politicii românești, din nou pe masă!

În politica vasluiană, ultimii aproximativ doi ani s-au remarcat și prin absența unuia dintre cei mai vocali politicieni români, Corneliu Bichineț. Un obișnuit al studiourilor centrale de televiziune, fostul președinte al PMP Vaslui a dispărut, într-o bună zi, din atenția publică, problemele de sănătate fiind cele care l-au ținut departe de tumultul vieții politice. Acum, „sănătos tun, fortificat și dornic de a merge mai departe”, fostul deputat reintră în arenă. În cadrul scurtului interviu pe care ni l-a acordat, Corneliu Bichineț a răspuns unor curiozități legitime, prima întrebare fiind, în opinia noastră, și cea mai importantă.  

Monitorul de Vaslui: Câtă nevoie mai are politica vasluiană de Corneliu Bichineț?

Corneliu Bichineț: Atât cât mai doresc cetățenii, cunoscuți sau necunoscuți mie, încât să mă determine să reintru în prim planul politicii județene și naționale. Eu nu m-am depărtat nicio clipă de politică, de carte, însă vine timpul să-ți faci un bilanț: ce și cât ai realizat, încotro vrei să mai ajungi. N-am ținut secret: ultimii doi ani din viața mea au fost grei, deoarece am avut probleme de sănătate, pe care le-am rezolvat cu ajutorul familiei și prietenilor, bunului Dumnezeu în mod special. Sunt sănătos tun, fortificat și dornic de a merge mai departe.

Monitorul de Vaslui: Există diferențe între politica pe care ați părăsit-o în 2019 și cea de acum?

Corneliu Bichineț: Practic, și în 2019, și în 2020, am fost în Parlamentul României, dar nu cu vocea puternică și necruțătoare cu care îi obișnuisem pe oameni, ci mai stinsă, mai palidă. M-am ținut de programul legislativ, însă nu am mai vrut să merg la emisiunile de la posturile naționale de televiziune, între altele, și pentru că nu-mi mai plăcea ce se întâmplă în România și în Parlament, un dezastru în țară, o mocirlă în Parlament. Pentru mine a fost o presiune foarte mare. PMP-ul mi-a dat aripi și suflu, după ce liberalii nu mi-au oferit posibilitatea să mai candidez la Parlament, un alt lucru care m-a afectat teribil. În 2018 și 2019, m-am impus foarte puternic în plan parlamentar: vezi luările de cuvânt, declarațiile politice și proiectele legislative pe care le-am inițiat. Am fost curtat puternic de ALDE central, de PSD, prin cei mai importanți oameni din acest partid (nu cei din Vaslui!) și de PNL. Am rămas la PMP, că altfel se desființa grupul parlamentar, așa cum s-a întâmplat la Senat, și nu concepeam să le fac un rău atât de mare lui Traian Băsescu, Eugen Tomac și PMP-ului. Nu am candidat în 2020; am intuit că partidul nostru nu intră în Parlament, iar pe de altă parte, starea sănătății nu mi se ameliorase. Dar, ca să revin la întrebare, activez în PMP Vaslui, am promovat destui oameni noi, eu rămânând vicepreședinte, trecându-l în prim plan pe un om foarte muncitor, Marcel Gangu. În politica actuală, mai ales la București, dar și în țară, pare că nu se întâmplă nimic bun: alianțe care se fac și se desfac, gâlceavă și certuri permanente între PNL și PSD, între PNL și USR-PLUS și, mai ales, între AUR și restul lumii. Eu știu și prefer să fac un alt fel de politică, în care să primeze rațiunea, seriozitatea și conectarea la problemele oamenilor de la sate și orașe.

Monitorul de Vaslui: Vă propun o scurtă întoarcere la catedră. Vă rog să acordați câte o notă următoarelor partide politice. Încep cu PSD.

Corneliu Bichineț: 8.

Monitorul de Vaslui: PNL.

Corneliu Bichineț: 7.

Monitorul de Vaslui: USR-PLUS.

Corneliu Bichineț: 4.

Monitorul de Vaslui: UDMR.

Corneliu Bichineț: 9.

Monitorul de Vaslui: AUR.

Corneliu Bichineț: 4… spre 3.

Monitorul de Vaslui: ALDE.

Corneliu Bichineț: În momentul actual… 0.

Monitorul de Vaslui: PMP.

Corneliu Bichineț: 6.

Monitorul de Vaslui: Mă surprinde nota foarte mare acordată UDMR-ului, cu atât mai mult cu cât nu se poate uita faptul că ați fost unul dintre cei mai importanți lideri ai PRM…

Corneliu Bichineț: Să nu vă surprindă. Această formațiune politică a trimis mereu spre București oameni bine pregătiți, care vin în Parlament cu propuneri concrete și se implică puternic în județele în care sunt majoritari. Mai mult, UDMR, uneori din nefericire pentru cei care guvernează, intră în orice guvernare și, astfel, tiptil-tiptil, își rezolvă problemele enunțate după 1990: autonomie culturală și autonomie teritorială.

Monitorul de Vaslui: Rămânem oarecum la catedră, de data asta fără note. Vă rog să îl nominalizați pe cel mai bun politician român.

Corneliu Bichineț: Dacă îi am în vedere și pe europarlamentari, cel mai puternic și mai consecvent este Traian Băsescu.

Monitorul de Vaslui: Cel mai bun politician din județul Vaslui?

Corneliu Bichineț: Fără îndoială, Adrian Solomon. Stăpânește legislația muncii și ține în frâu Comisia de muncă din Camera Deputaților. Păcat că uneori iese în decor, dorind – cred – să mă imite pe mine; nu prea îi reușește. Cred însă că într-o zi va fi ministru al Muncii, unul foarte bun, și atunci ar fi mai bine pentru toată lumea.

Monitorul de Vaslui: Cel mai slab politician din țară?

Corneliu Bichineț: Sunt mai mulți în categoria aceasta; n-am să încep să-i enumăr, pentru că sigur am să uit 30 – 40…

Monitorul de Vaslui: Să închidem cercul: cel mai slab politician din județul Vaslui?

Corneliu Bichineț: E… îngrămădeală mare și aici. Dar, fiindcă e început de an, chiar nu vreau să stârnesc vreo polemică. Mă iau după Nicolae Iorga: „Nu răspunde la replica prostului, pentru că te poți trezi cu prostul în discuție”.

Monitorul de Vaslui: Rămâne Corneliu Bichineț în PMP sau…

Corneliu Bichineț: Merg cu PMP-ul înainte, deoarece cred în doctrina sa conservatoare și creștin-democrată, cred în valorile familiei, în bunul Dumnezeu, promovez ideile acestui partid, una dintre ele fiind unirea Basarabiei cu România.

Monitorul de Vaslui: O ultimă întrebare: dacă ați fi un ingredient în această uriașă – și uneori murdară – bucătărie care este politica, ce-ați fi?

Corneliu Bichineț (râde): Sarea și piperul, mai încape îndoială?

(a consemnat Romeo Crețu)

2 COMENTARII

  1. Rugam pe domni din politica judetului Vaslui sa modernizeze drumurile judetene, asfaltarea DJ 242 C – DJ 242 G (comuna Vinderei) asa cum au asfaltat cei din judetul Galati pana la limita cu judetul Vaslui (la ei cum sa putut ???). Sa se toarne pietris in gropile de pe DJ 242 B (comuna Malusteni) dar si sa se faca santuri de scurgerea apei pe marginea drumului pentru a nu se mai forma GROPI. Vrem fapte pentru cetateni sa nu isi mai strice masinile si in aceste zone traiesc cetateni platitori de taxe si impozite dar si cetateni care VOTEAZA. Rugam si pe angajati cu factori de decizie platiti foarte BINE din bani nostri publici de la Consiliul Judetean Vaslui sa se implice in modernizarea acestor drumuri judetene . Vrem dezvoltare acestor zone !

    • Comuna VINDEREI . La drumul judetean DJ 242 C sunt de asfaltat cam 6 km in judetul Vaslui si nu sunt instare sa-l asfalteze , restul de drum apartine de judetul Galati si este asfaltat . Iar la drumul judetean DJ 242 G sunt cam 3 km pentru a fi asfaltat . Amana an de an sub diferite motive, dar promit ca o sa se asfalteze … . Comuna Malusteni . Drumul judetean DJ 242 B este jalnic …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.