Companiile din județ vor putea obţine 60% din sprijinul nerambursabil solicitat la ajutoarele de stat

Vasluiul se înscrie printre cele aproximativ jumătate dintre judeţele României care vor putea obţine 60% din sprijinul nerambursabil solicitat de companiile care apelează la ajutoare de stat, începând cu acest an.

După cum arată o analiză a unei mari societăți de consultanță, care se referă la schemele de ajutor de stat, cum este cea reglementată de HG 807/2014, şi la programele operaţionale care au componentă de ajutor de stat, cum este Programul Operaţional Regional (POR), Comisia Europeană a dat undă verde României pentru creşterea sprijinului şi intensităţilor de finanţare nerambursabilă cu componentă de ajutor de stat, de la maximum 50%, până la finalul anului trecut, la 60%, din acest an şi până în 2027.
„Măsurile de modificare a intensităţilor vin după ce Comisia Europeană a analizat situaţia alocărilor anterioare şi a gradului de absorbţie a fondurilor, iar sub noua propunere îşi doreşte să stimuleze investiţiile în judeţele depopulate sau în curs de depopulare, pentru a limita dezechilibrele între regiunile mai dezvoltate şi cele mai slab dezvoltate ale României”, se arată în analiza REI Finance Advisors.
Conform CE, şapte regiuni din România (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia şi Vest) se numără printre cele mai defavorizate din UE, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE. Prin urmare, acestea sunt eligibile pentru ajutor în temeiul derogării prevăzute la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (aşa-numitele zone „A”), cu intensităţi maxime ale ajutorului pentru întreprinderile mari cuprinse între 30% şi 60%.
Potrivit CE, aproximativ 90% din regiunile României vor putea beneficia de sprijin pentru investiţii prin ajutoare de stat.
„În acest fel, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj şi Mehedinţi sunt cele 19 judeţe care vor beneficia de alocări de până la 60% în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani”, arată autorii analizei.
Sprijinului de 60% se adaugă 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajaţi, cu cel mult 50 milioane euro cifră de afaceri) şi 20% pentru companiile mici (0-49 angajaţi, cel mult 10 milioane de euro cifră de afaceri, conform pragurilor stabilite de legea 346/2004).
Judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Alba, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu sau Constanţa vor beneficia de alocări de până la 50% din valoarea proiectelor de investiţii derulate în anii următori.
De asemenea, judeţele Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Cluj, dar şi cele din centrul ţării – Mureş, Harghita, Covasna, Sibiu sau Braşov vor avea alocări cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de până la 40% din valoarea investiţiilor derulate, în timp ce judeţele Timiş şi Arad vor avea o alocare diminuată faţă de intervalul anterior, de la 35%, la 30%.
Autorii cercetării susţin că o modificare extrem de binevenită din acest an pe Schemele de ajutor de stat este creşterea procentului de finanţare nerambursabilă cu 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajaţi) şi 20% pentru companiile mici (0-49 angajaţi), definite prin Legea 346/2004.
„Sfătuim companiile să analizeze ce taxe pot plăti în 5-7 ani pe proiectele noi de investiţii pe care doresc să le realizeze şi, plecând de la acest aspect, să solicite ajutor de stat prin Schema reglementată de HG 807/2014. Companiile mici şi mijlocii au mai multe surse de finanţare spre deosebire de companiile mari în 2022 şi încurajăm antreprenorii să pregătească cu rigurozitate proiectele pe POC 4.1.1 (maxim 95% finanţare, cel mult 1 milion euro), POR, digitalizare etc.”a mai declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, pentru Mediafax.
REI Finance Advisors şi REI International Consulting, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii atât prin fonduri europene nerambursabile, cât şi pe scheme de ajutor de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.